Šefica EK-a

Von der Leyen: “Rusija koristi zalihe hrane kao oružje, njihovi postupci su sramotni”

Hina

Ursula von der Leyen / REUTERS

Ursula von der Leyen / REUTERS

Ruska invazija Ukrajine i pokušaj zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.Rusija koristi zalihe hrane kao oružje što ima globalne posljedice te se ponaša jednako kao i u energetskom sektoru, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Govoreći na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, rekla je da je “globalna suradnja protuteža ruskoj ucjeni”.


“U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita i strojeve. A ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta”, dodala je von der Leyen.
EU je obećala da će otvoriti “kanale solidarnosti” s Ukrajinom – alternativne logističke rute da pomogne zemlji u izvozu žitarica.


Ministri poljoprivrede iz zemalja EU-a sustaju se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravili o tom pitanju.


Ruska invazija Ukrajine i pokušaj zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.


Kremlj je rekao u ponedjeljak da je zapad odgovoran za globalnu krizu hrane tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini.


Rusija blokira izvoz 20 tona žitarica iz Ukrajine, prvenstveno u Sjevernu Afriku i Aziju, objavila je njemačka vlada.


Von der Leyen je nazvala rusko bombardiranje skladišta žita i blokadu poljoprivrednog izvoza “sramotnim postupcima” zbog kojih su cijene pšenice drastično narasle.


“Rusija sada gomila svoj izvoz hrane kao način ucjene – zadržava zalihe kako bi podigla globalne cijene ili trguje pšenicom u zamjenu za političku podršku”, rekla je von der Leyen. “Koristi glad i žito za postizanje moći.”


Von der Leyen je u svom govoru također predložila korištenje ruske imovine da se financira obnova Ukrajine nakon rata.


“Trebamo učiniti sve što je u našoj moći, uključujući, ako je moguće, i rusku imovinu koju smo zamrznuli”, rekla je von der Leyen, govoreći o sankcijama Europske unije prema ruskim pojedincima i tvrtkama.