Novo poglavlje rata

Vojni analitičar Slavko Barić: ‘Rusija će u studenom početi veliku ofenzivu. Čeka nas izvanredno teška jesen’

Zlatko Crnčec

Foto Reuters / Igor Kralj PIXSELL

Foto Reuters / Igor Kralj PIXSELL

Moskva će nakon aneksije Donbasa to smatrati svojim područjem i ratovanje na tom prostoru značit će izravno ratovanje protiv RusijeZAGREB – Vojni analitičar i predavač na Hrvatskom vojnom učilištu Slavko Barić rekao je jučer za naš list da situacija u Ukrajini nakon govora Vladimira Putina ima neke elemente kojima počinje sve više sličiti na takozvanu Kubansku krizu iz 1961. kada je svijet tjedan dana bio na rubu nuklearnog rata.


– Ulazimo u jednu dugu krizu koja može donijeti velike nesigurnosti. To istina nije isto, ali pak u dobroj mjeri sliči na nuklearnu krizu na Kubi. Tako i u ovom slučaju dvije najjače nuklearne sile jasno daju do znanja da su spremne upotrijebiti dio svog nuklearnog arsenala. Čeka nas jesen koja će biti izvanredno teška. Rusija će poduzeti sve ekonomske mjere koje može kada su u pitanju energenti ne bi li potaknula situaciju u kojoj bi, prije svega u Europi, nastao određeni razdor ili nezadovoljstvo stanovništva koje bi onda utjecalo na politike pojedinih zemalja da se odustane od pomoći Ukrajini. Uostalom javnog nezadovoljstva je već bilo, i to u Češkoj i u Njemačkoj. U pitanju je mogući radikalni pad standarda u europskim zemljama, što će se naročito osjetiti u studenom i prosincu ove godine, rekao je Barić.


Dodao je da se ovakav Putinov govor mogao očekivati nakon nedavne relativno uspješne protuofenzive ukrajinskih snaga jer je očekivao da Rusija kao velika sila na to odgovori.


Poruka Zapadu
– Putin je očito čekao vrijeme koje bi bilo najprikladnije. Obratio se naravno ruskoj javnosti, ali najviše Europi i posebno SAD-u. I naglasio da Rusija ne odustaje od svojih ciljeva. I da će poduzeti sve da se specijalna operacija koja je započela u veljači uspješno i završi bez obzira na veliku vojnu pomoć koju Zapad pruža Ukrajini. Zbog toga je išao na djelomičnu mobilizaciju pričuvnog sastava. To je raspoređena pričuva od gotovo dva milijuna ljudi od kojih on namjerava angažirati oko 300.000 vojnika. On je išao za time da mobilizira određene specijalnosti koje imaju ti vojnici, pričuvni dočasnici i časnici. Mobilizacija je u tijeku, prije svega radi popune, ali i zamjene snaga koje se nalaze u regijama Donjeck i Luhansk, rekao je Barić.


Dodao je da će uskoro na istoku Ukrajine započeti kiše, a za nekih dvadesetak, najviše mjesec dana početi i smrzavanje terena.


– Mislim da Putin planira jednu veću akciju u studenom. Ruska vojska ima problem i s tehnikom i sa sredstvima i s proizvodnjom jer neki njeni raketni i balistički sustavi imaju ugrađene zapadne komponente. Istovremeno raspisuju se referendumi o tome da se četiri ukrajinske pokrajine koje su ruske snage okupirale pridruže Ruskoj federacji. Rusija će potom vrlo brzo organizirati sjednicu Dume na kojoj će se donijeti odluka o anektiranju tog područja. A onda će se otvoriti novi izazovi s obzirom na to da će Moskva ubuduće to smatrati cjelovitim područjem Rusije. I ratovanje na tom prostoru značit će izravno ratovanje protiv Rusije. To će biti protiv svih međunarodnih konvencija, ali ovaj je rat već pokazao da se puno njih ne poštuje. Putinov govor pokazuje da je Rusija spremna radi zaštite svog teritorija i interesa upotrijebiti najsnažnija sredstva, rekao je Barić.


Nuklearna opasnost


Dodao je da zbog zapadnog naoružavanja Ukrajine Putin sada opet po tko zna koji put prijeti mogućnošću uporabe nuklearnog naoružanja.


– Ovdje je to samo bilo rečeno eksplicitno. Jasno je dao do znanja, da se ni to ne može isključiti. U tom smislu to je dosta snažna poruka Zapadu i još jedan pokušaj kako bi ga se prisililo da započne razgovor. I da se na jedno određeno vrijeme zaustave neprijateljstva i borbene aktivnosti. Ne mislim da će što tako brzo riješiti. Jasno je naime da ni Ukrajina ni Sjedinjene Države nemaju volje pregovarati, rekao je Barić.


Dodao je da će ukrajinske snage u sljedećem razdoblju, bez obzira na njihove nedavne uspjehe, ulaskom dublje u područje koje drži suprotna strana, sada biti izložene da budu razvučene na širokom području pa dolazi u pitanje zanavljanje tih snaga i njihovih sredstava. Pogotovo što Rusi udaraju po komunikacijama kako bi onemogućili Ukrajinu da dostavlja naoružanje svojim jedinicama koje su napredovale. To je ono što su u dosadašnjem tijeku rata sami Ukrajinci radili Rusima, rekao je Barić.