Mijanmar

Vođa vojne hunte zahvalio Rusiji na jačanju vojske, u krvi guše prosvjed protiv vojnog udara

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Naša je vojska zahvaljujući Rusiji postala jedna od najsnažnijih u regiji, rekao je Min Aung HlaingVođa mijanmarske vojne hunte, general Min Aung Hlaing zahvalio je u utorak Rusiji na jačanju vojske njegove zemlje koja je, rekao je, postala “među najsnažnijima u regiji”.


“Naša je vojska zahvaljujući Rusiji postala jedna od najsnažnijih u regiji”, rekao je Min Aung Hlaing na sastanku s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, kako prenosi službena ruska novinska agencija TASS, .


Prijateljstvo dviju zemalja je “sve čvršće”, istaknuo je mijanmarski general u izjavi prevedenoj na ruski jezik.
“Mijanmar je za nas strateški partner (…) i vjeran saveznik”, istaknuo je pak Šojgu, u društvu s “dragim prijateljem” Min Aung Hlaingom.


“Suradnja na vojnom i na tehničkom polju važan je dio rusko-mijanmarskih veza”, ocijenio je.


Nakon državnog udara u Mijanmaru 1. veljače, Rusija je postupno potvrđivala u javnosti svoju pomoć vojnom vrhu koji je svrgnuo i zatvorio bivšu čelnicu Aung San Suu Kyi.


Min Aung Hlaing koji je u ponedjeljak doputovao u Moskvu, razgovarao je s ravnateljem ruske agencije za izvoz oružja Rosoboroneksporta Aleksandrom Mihejevom o eventualnoj vojnoj i o tehničkoj suradnji.


Hunta od veljače guši u krvi pokret koji prosvjeduje protiv državnog udara i u kojemu je život izgubilo više od 860 ljudi, među kojima žene i djeca, objavila je Udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).


Premda je Kremlj krajem ožujka izrazio zabrinutost zbog porasta broja civilnih žrtava, Rusija je istodobno poslala zamjenika ministra obrane u Mijanmar nazivajući ga u toj prigodi “pouzdanim saveznikom” s kojim Moskva želi “učvrstiti” vojnu suradnju.