Gaza

Vođa Hamasa se u Istanbulu sastaje s Erdoganom

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Erdogan je u petak potvrdio taj posjet, njihov prvi izravni susret od srpnja 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova ciljaVođa Hamasa Ismail Hanija nalazi se u subotu u Istanbulu radi sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji podržava taj palestinski pokret.


Erdogan je u petak potvrdio taj posjet, njihov prvi izravni susret od srpnja 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova cilja. “Sačuvajmo dnevni red za nas i g. Haniju”, rekao je novinarima.


Razgovarat će o ratu u Pojasu Gaze, priopćio je Hamas.
Hanija je doputovao u Istanbul u petak navečer na čelu izaslanstva svojeg pokreta.


Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u listopadu 2023., službeno bio samo jednom, u siječnju,


Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi.


Fidan će se u subotu sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.


Turska, koja želi biti predvodnik u potpori palestinskom pitanju, pruža čvrstu i konstantnu potporu dužnosnicima Hamasa, no ostala je postrani u posredovanju između Izraela i palestinskog pokreta.


Hanija je u posjetu Turskoj u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi “preispitati” svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu.