Lude ideje

Vjerski dužnosnici optužuju LGBT ljude za koronavirus: Virus je osveta za homoseksualizam

Hina

foto: REUTERS/Nadja Wohlleben

foto: REUTERS/Nadja Wohlleben

Svjetska zdravstvena organizacija, koja predvodi globalnu borbu protiv epidemije, apelirala je da se prekine s dezinformacijama koje potiču stigmatizaciju i diskriminaciju.LONDON – Uragan Katrina. Potres na Novom Zelandu. Čak i kriza španjolskog gospodarstva. Godinama se LGBT osobe optužuje za prirodne katastrofe i one koje su uzrokovali ljudi, a sada ih se krivi i za epidemiju koronavirusa.


Nekoliko američkih vjerskih dužnosnika i izraelski rabin sugerirali su da je pojava virusa osveta za homoseksualizam koji smatraju grijehom.


Svjetska zdravstvena organizacija, koja predvodi globalnu borbu protiv epidemije, apelirala je da se prekine s dezinformacijama koje potiču stigmatizaciju i diskriminaciju.
“Štetne ideje poput ove samo pojačavaju stigmu”, rekla je Kate Dodson, potredsjednica za globalnu zdravstvenu strategiju UN-ove agencije.


“U ovo vrijeme straha od novoga virusa, još je važnije razlikovati činjenice od izmišljotina i odbaciti sve oblike stigme”, istaknula je.


Koronavirus, koji je potekao iz kineskog grada Wuhana, zarazio je više od 100.000 ljudi diljem svijeta i izazvao smrt više od 4000 osoba.


Medicinski stručnjaci vjeruju da je bolest najprije zahvatila šimiša ili neku drugu životinju i da je potom prešla na ljude, no još ne znaju kako.


I dok znanstvenici tragaju za odgovorima, neki propovjednici nude vlastita objašnjenja.


“Božja ljubav pokazuje da je nužno pokajati se, jer Biblija uči da homoseksualci gube dušu i Bog uništava LGBT društva”, rekao je pastor Steven Andrew iz Američke krščanske crkve.


Prošloga je tjedna radijski voditelj i protestantski svećenik Earl Walker Jackson iskoristio svoju emisiju da bi kritizirao “homoseksualni pokret”, nazvavši ga “homovirusom za obitelji”, očito aludirajući na koronavirus.


LGBT zajednica je tijekom povijesti bila žrtveno janje za različite katastrofe.


Uragan Sandy, koji je 2012. poharao istočnu obalu Amerike, jedan je rabin nazvao “božjom pravdom” za državu New York koja je godinu dana ranije legalizirala istospolne brakove.


Suša u Kaliforniji 1978. također je pripisana liberalnom odnosu te američke savezne države prema LGBT osobama.


Mei Mazuz, izraelski rabin, u subotu je rekao da je koronavirus osveta za Povorke ponosa diljem svijeta.


“Gay parada je parada protiv prirode i kada netko ide protiv prirode, onaj tko ju je stvorio se osvećuje”, kazao je Mazuz, a prenio izraelski dnevni list Israel Hayom.