Protiv hunte

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo prvu rezoluciju o Mjanmaru, traži puštanje Aung San Suu Kyi

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Vijeće sigurnosti sve dosad nije moglo prevladati razlike u stajalištima o toj zemlji i donijeti rezoluciju i nikad se nije maklo dalje od formalnih izjavaUN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo je u srijedu, prvi put u više desetaka godina, rezoluciju o situaciji u Mjanmaru u kojoj traži prekid nasilja i oslobađanje svih političkih zatvorenika, pa tako i bivše čelnice Aung San Suu Kyi.


Vijeće sigurnosti sve dosad nije moglo prevladati razlike u stajalištima o toj zemlji i donijeti rezoluciju i nikad se nije maklo dalje od formalnih izjava.


Rezolucija je prihvaćena u srijedu s 12 glasova ‘za’ i s nijednim protiv. Kina i Rusija su se suzdržale, odrekavši se prava veta kojim su mogle spriječiti ovu inicijativu.
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (77) uhićena je dok je obnašala premijersku dužnost u vojnom puču u veljači 2021. kojim se završilo desetljetno razdoblje demokratske tranzicije u toj zemlji jugoistočne Azije.


U Mjanmaru od tada vlada kaos i nasilje, a gospodarstvo propada. Više od 2500 civila ubile su sigurnosne snage, pokazuju podatci tamošnje nevladine organizacije.


U rezoluciji se “poziva” vojsku da “odmah oslobodi sve zatvorenike koji su protuzakonito uhićeni”, navodeći imena bivšeg predsjednika Win Myinta i Aung San Suu Kyi.


U tekstu se ujedno traži “trenutni prekid svih oblika nasilja” i poziva “sve strane da poštuju ljudska prava, temeljne slobode i vladavinu prava”.