Strava u Kijevu

VIDEO Ukrajinci: ‘Imamo dokaz. Rusi su namjerno gađali dječju bolnicu raketom s programiranom rutom’

P. N.

Reuters

Reuters

Izvor je potvrdio da je napad izveden krstarećim projektilom Kh-101, pozivajući se na dobiveni video snimak trenutka napadaRuske snage napale su bolnicu Ohmatdit kod Kijeva krstarećim projektilom Kh-101 s programiranom rutom, tvrdi izvor iz ukrajinskih policijskih snaga za Kyiv Independent, navodeći da je smrtonosni napad na najveći dječji medicinski centar u Ukrajini bio – namjeran.


U njemu su poginule najmanje dvije osobe, dok ih je ranjeno 16, među kojima i sedmero djece.


Na mjestu događaja pronađeni su dijelovi stražnjeg dijela tijela krstareće rakete Kh-101 sa serijskim brojem i dijelom kormila rakete, priopćila je Služba državne sigurnosti ranije tijekom dana. Izvor je potvrdio da je napad izveden krstarećim projektilom Kh-101, pozivajući se na dobiveni video snimak trenutka napada.
Izgled projektila na videu odgovara dizajnu krstarećeg projektila Kh-101, rekao je izvor. Na to ukazuju dva krilca u donjem dijelu projektila i tri upravljačka kormila.“Ispred kormila u donjem dijelu tijela projektila nalazi se motor. Ovo je tipično za projektil Kh-101, kod kojeg se motor izvlači iz tijela projektila nakon lansiranja iz zrakoplova”, dodaje izvor, navodeći da je projektil bio usmjeren točno na dječju bolnicu.


Rusija je, podsjetimo, u ponedjeljak usred bijela dana projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove diljem Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u više mjeseci.


Roditelji su noseći bebe izašli na ulicu pred bolnicom, jecajući ošamućeni nakon rijetkog zračnog napada preko dana. Razbijeni su prozori, a stotine stanovnika Kijeva je pomagalo ukloniti krhotine.


“Bilo je strašno. Nisam mogla disati, pokušavala sam pokriti (svoju bebu). Pokušavala sam ga pokriti ovom tkaninom kako bi mogao disati”, rekla je 33-godišnja Svitlana Kravčenko za Reuters.


Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata, za koji je rekla da pokazuje koliko hitno Ukrajina od svojih zapadnih saveznika treba pomoć kada je riječ o njenoj protuzračnoj obrani.


Protuzračna obrana je oborila 30 od 38 projektila, objavilo je ratno zrakoplovstvo. Pedeset civilnih zgrada, uključujući kuće, trgovački centar i dva medicinska objekta je oštećeno u Kijevu, središnjim gradovima Krivij Rih i Dnipro te dvama istočnim gradovima, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova.