12. noć

VIDEO Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu unatoč krvavoj represiji i torturi

Hina

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

U nasilnom gušenju prosvjeda poginuli su deseci ljudiIranci su dvanaestu noć zaredom izašli na ulice u više gradova kako bi prosvjedovali protiv smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, unatoč njihovu nasilnom gušenju u kojemu su poginuli deseci ljudi.


Unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih “pobunjenicima” koji “nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini”.

Prosvjedi se održavaju svaku večer od 16. rujna, kada je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla u bolnici tri dana pošto je u Teheranu uhićena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja po kojima žene u Islamskoj Republici Iranu u javnosti moraju pokrivati glavu.Oporbena glasila sa sjedištem u inozemstvu pišu da su se prosvjedi nastavili u utorak navečer u nizu gradova. No aktivisti su rekli da je slanje snimaka sve teže zbog poremećaja internetskih veza.U Sanandaju, upravnom središtu pokrajine Kurdistana, na sjeverozapadu, gdje je rođena Mahsa Amini, žene su viđene kako skidaju rupce s glave dok muškarac pali transparent s fotografijom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija u Chirazu, objavio je Iran International TV sa sjedištem u Londonu.