Last Generation

VIDEO Klimatski aktivisti su ovaj put toliko pretjerali da su ih bijesni vozači krenuli tući

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Blokirali su mostove na rijeci Labi, koji su trenutno jedini način da se s juga dođe do HamburgaKlimatski aktivisti iz pokreta Last Generation blokirali su u subotu mostove na rijeci Labi u sjevernom njemačkom lučkom gradu Hamburgu, što je dovelo do nasilnih interakcija s bijesnim vozačima.


Prema policiji, četvero ljudi se ujutro zalijepilo za kolnik brzovezujućim betonom i zaustavilo promet do završetka prosvjeda u poslijepodnevnim satima.Budući da su zbog građevinskih radova zatvorene druge pristupne ceste prema gradu, mostovi na Labi jedini su način da se s juga dođe do Hamburga.


Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi kako vozač kamiona gubi živce, vuče prosvjednika s ceste i udara ga nogom u trbuh.“Ovaj incident se dogodio prije nego što je policija ušla”, rekao je glasnogovornik policije dodajući da je istraga u tijeku.


Fotograf dpa također je izvijestio da su agresivni vozači na blokadu odgovorili udarcima nogama i rukama po aktivistima.


U Berlinu su se prosvjednici u subotu okupili kod Brandenburških vrata na prosvjedima i koncertu u znak podrške referendumu za ubrzavanje mjera protiv klimatskih promjena u glavnom gradu.


Po podacima policije, na skupu Klimaneustart (resetiranje klime) očekuje se oko 35.000 ljudi. Tijekom petosatnog događaja, nekoliko bendova bi trebalo svirati uz govore poznatih aktivista kao što su Luisa Neubauer i stručnjakinja za održivost Maja Göpel.


Na referendumu u nedjelju građani Berlina mogu izabrati žele li da grad postane klimatski neutralan do 2030., a ne do 2045. kako je ranije planirano.


Na nacionalnoj razini njemačka vlada želi postići klimatsku neutralnost do 2045.