Velike gužve

Venecija od iduće godine počinje s naplatom jednodnevnim ulaznica za turiste. Evo koliko će koštati

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Posjetitelji će prije dolaska morati rezervirati ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između 50 i 100 euraZbog regulacije ogromnog broja turista, jednodnevni izletnici će od iduće godine za ulazak u Veneciju morati kupiti ulaznicu.


Odredba će se provoditi od 16 siječnja, a donesena je s ciljem kontrole broja posjetitelja, posebice u vrijeme sezone, kazala je u petak turistička analitičarka Simone Venturini.


Lokalno stanovništvo već duže vrijeme kritizira grad zbog masovnog turizma, zbog kojeg se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih venecijanskih znamenitosti i kretanje uskim gradskim ulicama je otežano.
Prije pandemije nije bilo neobično da grad dnevno posjeti i preko 100.000 posjetitelja. Gradske vlasti sada se žele obračunati s jednodnevnim izletnicima i posjetiteljima s kruzera koji većinom ne pridonose mnogo lokalnom gospodarstvu.


Stanovnici pokrajine Veneto, ljudi rođeni u Veneciji i svi koji imaju rezerviran smještaj u gradu neće morati kupovati kartu.


Cijena ulaznica će varirati do najviše 10 eura po osobi, a oni koji rezerviraju ranije platit će manju cijenu. Posjetitelji će prije dolaska morati rezervirati ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između 50 i 100 eura.


Od rujna, cijene ulaznica za gradske muzeje i vodene autobuse, tzv. vaporette, porast će osim ako ne rezervirate online. Ovim potezom želi se posjetitelje naviknuti na planiranje putovanja prije nego se u siječnju uvedu ulaznice za posjetitelje.