Rigorozno

Velika država s čak 276 milijuna stanovnika upravo je odlučila kriminalizirati – seks izvan braka

Hina

REUTERS

REUTERS

Zakon će stupiti na snagu 2025., tri godine nakon donošenjaIndonezijski parlament u utorak je usvojio novi kazneni zakon koji kriminalizira seks izvan braka.


Zastupnički dom odobrio je zakon aklamacijom na plenarnoj sjednici, unatoč kritikama da će ugroziti građanske slobode u državi s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.


Zakon će stupiti na snagu 2025., tri godine nakon donošenja.
“Čekali smo ovo 59 godina”, rekao je Edward Omar Sharief, zamjenik ministra pravosuđa i ljudskih prava, dodajući da je stari kazneni zakon ostao od nizozemske kolonijalne vladavine.


U ponedjeljak su se stotine Indonežana okupile u nekoliko gradova, zahtijevajući od parlamenta da odbaci prijedlog zakona.


Očekuje se više prosvjeda nakon njegova usvajanja.


“Indonezija predlaže da se krene putem katastrofalnog kršenja prava kriminaliziranjem seksa izvan braka”, napisao je na Twitteru ranije ovog tjedna Phil Robertson, zamjenik čelnika Human Rights Watcha za Aziju.


Zakon predviđa da se spolni odnosi izvan braka kažnjavaju kaznom zatvora od jedne godine, a parovi koji žive zajedno izvan braka mogli bi dobiti šest mjeseci zatvora.


Ali da bi policija mogla pokrenuti kaznenu istragu takvih djela, prijavu bi trebao podnijeti član obitelji, što je odredba koja se smatra kompromisom kako bi se umirili i konzervativci i liberali.


Seks izvan braka, uključujući homoseksualnost, trenutno nije kazneno djelo, ali se u konzervativnoj Indoneziji smatra tabu temom.


To je zabranjeno samo u šerijatskoj pokrajini Acehu, a prijestupnici bi mogli dobiti do 100 udaraca štapom.


Prijedlog zakona također predviđa kaznu od najviše tri godine zatvora za svakoga tko “napadne dostojanstvo” predsjednika ili potpredsjednika.


Oni koji vrijeđaju vladu mogli bi dobiti do 18 mjeseci zatvora ili tri godine ako djelo izazove društvene nemire.


U međuvremenu, širenje lažnih vijesti kažnjivo je do šest godina zatvora.