BITKA S PANDEMIJOM

Velika Britanija u prosincu ublažava mjere i započinje masovno testiranje stanovništva

Hina

Boris Johnson / Foto: REUTERS

Boris Johnson / Foto: REUTERS

"Porast novih slučajeva usporava se (...) u Engleskoj", rekao je Boris Johnson u priopćenju. "Još se nismo izvukli (...) ali većim testiranjem i skorim početkom cijepljenja, stupnjeviti sustav mjesnih restrikcija pomoći će da se virus drži pod kontrolom"LONDON – Britanski premijer Boris Johnson iznijet će u ponedjeljak svoj plan mjesnih restrikcija radi suzbijanja pandemije koronavirusa u Engleskoj, a koji će početkom prosinca zamijeniti karantenu  i temeljit će se na masovnom testiranju.


“Porast novih slučajeva usporava se (…) u Engleskoj”, rekao je Boris Johnson u priopćenju. “Još se nismo izvukli (…) ali većim testiranjem i skorim početkom cijepljenja, stupnjeviti sustav mjesnih restrikcija pomoći će da se virus drži pod kontrolom”.


Kako pišu glasila, konzervativni čelnik će tijekom poslijepodneva najaviti pred zastupnicima ponovno otvaranje trgovina koje ne prodaju hranu, barova i restorana od 3. prosinca, što će biti poticaj gospodarstvu oslabljenom zbog pandemije.
Restrikcije bi se trebale ublažiti nekoliko dana oko Božića i vlada trenutačno pregovara s vlastima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj kako bi usuglasile stajališta, jer svaka britanska pokrajina u pravilu odlučuje o svojoj zdravstvenoj strategiji.


U Engleskoj će plan mjesnih restrikcija koji je u nedjelju odobrilo ministarsko vijeće, biti sastavljen od istih stupnjeva restrikcija kao prije četverotjedne karantene proglašene 5. studenog, ali će veći broj zona biti uvršten u višem, strožem stupnju. U četvrtak će se znati kojim će stupnjem biti obuhvaćena koja regija.


Plan će pratiti program masovnog i brzog testiranja stanovništva na područjima “veoma visokog” rizika, po uzoru na “dobro” iskustvo Liverpoola, gdje je od početka studenog testirano više od 200.000 ljudi, navodi vlada u priopćenju.


I na kraju, osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama moći će se redovito testirati, što će im omogućiti da ne moraju 14 dana biti u samoizolaciji, što je sada obvezno,  a trenutačno je i sam premijer u samoizolaciji. Ogledni projekt počinje idućeg tjedna u Liverpoolu i pokaže li se uspješan, u prosincu će se proširiti na medicinsko osoblje a u siječnju na ostatak zemlje.


Ujedinjeno Kraljevstvo, europska zemlja najteže stradala u pandemiji, ima više od 55.000 umrlih među osobama koje su na testiranju bile pozitivne na koronavirus te više od 1,5 milijuna zaraženih.