Jačaju kapacitete

Velika Britanija šalje Ukrajini novi paket oružja za obranu od Rusije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Opskrbit će Ukrajinu lakim protuoklopnim obrambenim sustavimaVelika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.


“Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja”, rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.


Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi.
“To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani”, dodao je.


U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.


Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.


“To nije strateško oružje i nije prijetnja Rusiji. Ono se koristi u samoobrani”.


Ti su sustavi “kratkog dometa… međutim (…) ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane”, rekao je.


Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih tjedana kako bi razgovarali o krizi o ne zna hoće li poziv biti prihvaćen.


“Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu”, rekao je.