Koronavirus

Utrostručen broj oboljelih na japanskom kruzeru u karanteni: ‘Svi udišu kontaminirani zrak, svi bi mogli oboljeti’

Hina

Reuters

Reuters

Testirano je 273 ljudi, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome, navodi ministarstvo zdravstvaJoš 41 putnik na japanskom kruzeru zaražen je koronavirusom, čime je u petak ukupna brojka zaraženih porasla na 61, a testiranje tisuće putnika se nastavlja.


Kruzer Diamond Princess s 3.700 putnika u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda.


Testirano je 273 ljudi, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome, navodi ministarstvo zdravstva.
Ministar zdravstva Katsunobu Kato rekao je na konferenciji za medije da je među 41 novim slučajem 21 putnik iz Japana.


Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti.


Pacijente će prevesti u bolnice u Tokiju i susjedne gradove.


»Malo sam tjeskobniji zbog potvrde novih slučajeva«, rekao je 43-godišnji putnik iz Hong Konga koji se na brodu nalazi sa svojom obitelji.


Amerikanka Ashley Rhodes-Courter, čiji su roditelji zarobljeni na kruzeru, nada se da će američke vlasti pomoći u evakuaciji njezinih roditelja.


»Svi udišu kontaminirani zrak pa bi se svi mogli zaraziti«, rekla je Rhodes-Courter.


Stručnjaci navode da se virus može prenijeti kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, ali i širiti preko kontaminiranih površina.


Na kruzeru se nalazi i šestero hrvatskih državljana, a zasad nije poznato nalaze li se među zaraženima.