Poruka Michelle Bachelet

UN optužuje Rusiju za moguće ratne zločine u Ukrajini: ‘Humanitarno pravo bačeno preko ograde’

Hina

Reuters

Reuters

"Ruske oružane snage neselektivno su bombardirale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što bi mogli biti ratni zločini", istaknula je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Michelle BacheletUN je u petak optužio rusku vojsku da bi ono što radi u Ukrajini “mogli biti ratni zločini”.


“U ovih osam tjedana, ne samo da se međunarodno humanitarno pravo ignorira nego je ono jednostavno bačeno preko ograde”, rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, u priopćenju objavljenom u petak.


“Ruske oružane snage neselektivno su bombardirale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što bi mogli biti ratni zločini”, istaknula je njezina glasnogovornica Ravina Shamdasani.
“Na Sudu pravde je da u konačnici utvrdi je li to tako, ali sve je više dokaza da se čini ratne zločine”, naglasila je.


“Ono što smo vidjeli u Kramatorsku, području pod kontrolom vlade 8. travnja, kada je kasetno streljivo pogodilo željeznički kolodvor, pri čemu je poginulo 60 civila, a 111 je ozlijeđeno, tipični je dokaz nesposobnosti da se poštuje načelo razlikovanja (civila i vojnika), zabranu izvođenja neselektivnih napada i načelo opreza što je upisano u međunarodno humanitarno pravo”, rekla je Bachelet.


Premda Shamdasani nije isključila da je i ukrajinska strana možda u nekim slučajevima prekršila međunarodno humanitarno pravo, “velika većina tih kršenja, i to izdaleka, mogu se pripisati ruskim snagama”, naglasila je.


Također je rekla da se 92,3 posto žrtava koje su registrirale UN-ove službe “može pripisati ruskim snagama, kao i optužbe za ubojstva i brze egzekucije”.


Glasnogovornica je rekla da su inspektori UN-a dokumentirali “ubojstvo, uključujući egzekucijama pokratom postupku” 50 civila u Buči u predgrađu Kijeva.