U 76. godini

Umro bivši sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski

Hina

Bukovski s američkim predsjednikom Carterom / Foto: https://www.vladimirbukovsky.com

Bukovski s američkim predsjednikom Carterom / Foto: https://www.vladimirbukovsky.com

Prema objavi Centra Bukovski, »umro je od srčanog zastoja u bolnici Addenbrookes u Cambridgeu u 27. listopada ujutro, prenose britanski mediji.Bivši sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski koji je 70-h godina progovorio o zatvaranju političkih zatvorenika u psihijatrijske bolnice, umro je u Cambridgeu u nedjelju, u dobi od 76 godina.


Prema objavi Centra Bukovski, »umro je od srčanog zastoja u bolnici Addenbrookes u Cambridgeu u 27. listopada ujutro, prenose britanski mediji.


Služba za medije te organizacije navodi da je njegovo zdravlje proteklih godina bilo loše.
Bukovski je 1960-ih i 1970-ih bio istaknuta osoba u disidentskom pokretu u doba Sovjetskog Saveza.


Još kao student Bukovski je bio uhićen 1963., i poslan u psihijatrijsku ustanovu na godinu dana jer je organizirao pjesničke susrete i posjedovao je zabranjenu literaturu.


Ponovno je bio uhićen 1967., nakon manifestacije kojom je iskazana potpora disidentima i tada je bio poslan u radni logor na tri godine.


Ukupno je proveo 12 godina u sovjetskim logorima – zatvorima i psihijatrijskim klinikama pod optužbom za širenje antisovjetske propagande.


Svojedobno najslavniji politički zatvorenik Bukovski je bio među prvima koji je javno progovorio i osudio zatvaranje političkih zatvorenika u psihijatrijske ustanove.Bio je osuđen na dvije godine zatvora i pet godina egzila zbog »antisovjetskog aktivizma«.

Bukovskog su sovjetske vlasti 1976. razmijenile za Luisa Corvalana, glavnog tajnika KP Čilea, nakon čega se nastanio u Cambridgeu.


Bio je žestoki kritičar Vladimira Putina te je javno optužio Kremlj za ubojstvo Aleksandra Litvinenka 2006.