Monobank

Ukrajinska banka pomogla razvoj novog pomorskog drona. Je li ovime napadnut Sevastopolj?

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Jučer je izvršen novi napad pomorskim dronovima na luku Sevastopolj na okupiranom Krimu. Istovremeno su se pojavile prve slike unaprijeđenog dronaPojavile su se fotografije novog pomorskog drona, odnosno površinskog plovila bez posade (USV), razvijenog u Ukrajini.


Kako piše analitičar H I Sutton, dizajn je povezan s Monobankom, online bankom koja je izravno uključena u napore da se, uz pomoć brojnih volontera i donatora, prikupi novac za razvoj pomorskih dronova.

Jučer je, možda ne slučajno, izvršen novi napad pomorskim dronovima na luku Sevastopolj na okupiranom Krimu. Međutim, zasad nije potvrđeno je li ovaj dizajn bio izravno uključen u ovaj najnoviji napad.Podsjetimo, Ukrajina je već koristila raniju verziju pomorskih dronova, najvjerojatnije razvijenih na bazi kajaka i s motorom za jet skijeve, za napad na Sevastopolj, u kombinaciji s bespilotnim letjelicama.Fotografiju novog USV-a na društvenim je mrežama podijelio ukrajinski influencer Igor Lačenkov, koji je od početka ruske invazije uključen u napore za prikupljanje donacija za razvoj novih ukrajinskih dronova i opreme za borbu protiv dronova.Fotografije, piše Sutton, pokazuju plovilo koje se čini nešto manjim i općenito elegantnijim od ranijeg ukrajinskog USV-a, već testiranog u borbi.


“Nema znakova kamere ili senzora, ili komunikacija. To ne znači da ih nema jer se jednostavno radi o naporima da se zaštite ključne značajke, a time i mogućnosti”, ocjenjuje ovaj cijenjeni pomorski analitičar.Jedan video zadnjeg napada na Sevastopolj pokazuje jedan pomorski dron u plamenu, nakon što je uhvaćen na plutajućim branama u luci.Ruski guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, komentirao je na svom Telegram kanalu da su 3 USV-a uništena.


Napad je bio koordiniran s bespilotnim letjelicama.I ruski ministar obrane Sergej Shojgu priznao je da su bespilotne letjelice napale stratešku bazu. Čak i ako nijedan brod nije potopljen, napadi imaju veliki učinak, ocjenjuje H I Sutton.