Prešli rijeku

Ukrajina uspostavila nekoliko mostobrana na istočnoj obali Dnjepra. Nazire se put prema Krimu

Hina

REUTERS

REUTERSUkrajinske trupe izvele su “niz uspješnih operacija” na istočnoj obali rijeke Dnjepar u dijelu regije Herson koji je okupirala Rusija i uspostavile nekoliko mostobrana, priopćila je ukrajinska vojska u petak.


Ukrajinski marinci su u izjavi na svojoj Facebook stranici rekli da nastavljaju s operacijama na istočnoj strani rijeke. Rusija je ovaj tjedan prvi put priznala da su ukrajinske trupe prešle rijeku.


Ukrajinska vojska oslobodila je grad Herson, regionalno središte, i područje oko njega na zapadnoj obali Dnjepra u studenom 2022.
Rijeka, ogromna prirodna barijera, postala je crta razdvajanja na većem dijelu južne bojišnice.


Prelazak preko Dnjepra i prijevoz teške vojne opreme i zaliha mogli bi omogućiti ukrajinskim trupama da otvore novu liniju napada na jugu na najizravnijoj kopnenoj ruti do Krima, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014.


I Rusija i Ukrajina kažu da su nanijele velike gubitke drugoj strani tijekom operacija u tom području.


Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je ovaj tjedan da ukrajinske trupe rade na “demilitarizaciji” Krima i da su prešle 70 posto udaljenosti.


Prema ukrajinskim vojnim blogerima, ukrajinske snage prešle su Dnjepar u malim skupinama u ljeto kako bi stvorile početno uporište oko željezničkog mosta u blizini Hersona, a zatim su pokušale proširiti svoju prisutnost u obližnjim selima na istočnoj obali, uključujući Krinki.


Napredak u regiji Herson dolazi nakon višemjesečnih ukrajinskih protuofenzivnih operacija na jugoistoku i istoku koje nisu dovele do proboja koji su mnogi Ukrajinci željeli.


Ruske snage, koje okupiraju oko 17 posto Ukrajine, sada su ponovno u ofenzivi na istoku, uključujući grad Avdiivku koji drži Kijev i područje blizu grada Bahmuta koji drži Moskva.


Ukrajinska vojska objavila je u svom dnevnom ažuriranju da borbe bjesne duž cijele bojišnice od juga do istoka, izvijestivši o 72 borbena sukoba u posljednja 24 sata.


Najžešće borbe bile su oko Avdiivke, Mariinke i Bahmuta u istočnoj regiji Donjecka, navodi se.


Vitalij Barabaš, šef vojne uprave Avdiivke, rekao je na televiziji da ruske snage vrše veliki prodor prema gradskoj industrijskoj zoni u blizini velike koksare, dovodeći pojačanja.