Sirski

Ukrajina: Rusija gomila snage blizu Harkiva, ne dovoljno za veliki napad

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ukrajina kaže da je stabilizirala bojišnicu u sjeveroistočnoj regiji Harkivu gdje su ruske snage pokrenule prekogranični napad 10. svibnjaRusija gomila snage u blizini sjevernog dijela ukrajinske regije Harkiva gdje je pokrenula ofenzivu ovog mjeseca, ali još uvijek nema dovoljno vojnika za veliki napad u tom području, rekao je u četvrtak vrhovni ukrajinski zapovjednik.


Ukrajina kaže da je stabilizirala bojišnicu u sjeveroistočnoj regiji Harkivu gdje su ruske snage pokrenule prekogranični napad 10. svibnja kojim je otvorena nova bojišnica u 27-mjesečnom ratu i kojim su razvučene brojčano manje snage Kijeva.


General pukovnik Oleksandr Sirski rekao je da Rusija nastavlja slati dodatne pukovnije i brigade iz drugih područja i s poligona kako bi povećala svoje snage na dvije glavne linije napada na sjeveru regije Harkiva.
To uključuje područje Strileča-Lipci između dva mala sela i blizinu pograničnog grada Vovčanska gdje su se vodile ulične borbe.


“Te snage trenutno nisu dovoljne za ofenzivu velikih razmjera i proboj naše obrane”, rekao je Sirski u izjavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.


Glavni stožer Ukrajine rekao je da njegove snage nastavljaju jačati svoje obrambene linije u tom području i odbile su ruski napad u blizini sela Staricja na harkivskoj bojišnici u četvrtak.


Glasnogovornik Nacionalne garde Ruslan Muzičuk rekao je da ruske snage nisu napredovale u regiji Harkiva proteklog dana.


Sirski je rekao da je ukrajinsko “stvaranje rezerve streljiva” također smanjilo ofenzivne sposobnosti ruskih snaga.


Sjedinjene Države konačno su u travnju odobrile veliki paket pomoći Ukrajini nakon mjeseci odgode. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da američko oružje koje je isporučeno pomaže u stabilizaciji ukrajinskih borbenih linija.