Tragedija u Francuskoj

NAPAD U NICI Ranjen i uhvaćen terorist koji je ubio troje ljudi u crkvi; uslijedio pokušaj napada u Avignonu

Šarlota Brnčić

Reuters

Reuters

Nema nikakve sumnje da se radilo o islamističko-fašističkom militantu, kazao je medijima gradonačelnik Nice Christian Estrosi, a koji je također naveo kako je ozlijeđeni napadač dok su ga prevozili prema bolnici nastavio cijelim putem izvikivati »Allah Akbar«Uhićen je mladić koji stoji iza terorističkog napada u crkvi Notre Dame u Nici. Kako prenosi talijanska La Repubblica čija je novinarka Anais Ginori na mjestu pokolja, napadača su ranili pripadnici specijalnih postrojbi koje su intervenirale ubrzo nakon stravičnog napada.


Prva saznanja ukazuju na to da je djelovao sam, a radi se o 25-godišnjaku čije se ime nije nalazilo na popisu sumnjivih osoba francuske policije. Napadač je prilikom uhićenja ozlijeđen i prebačen u bolnicu.


– Nema nikakve sumnje da se radilo o islamističko-fašističkom militantu, kazao je medijima gradonačelnik Nice Christian Estrosi, a koji je također naveo kako je ozlijeđeni napadač dok su ga prevozili prema bolnici nastavio cijelim putem izvikivati »Allah Akbar«.
U sumanutom pokolju mladić je ubio troje ljudi, muškarca i dvije žene, od kojih je jednoj odrubio glavu. Druga ženska žrtva podlegla je teškim ozljedama dok se pokušavala sakriti u obližnjem baru. Mediji prenose i informaciju o još jednoj ozlijeđenoj osobi koja je u vrlo teškom stanju prebačena u bolnicu.


Ubrzo se očekuje i dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, dok je premijer Jean Castex, koji je u parlamentu izvještavao o novom lockdownu koji starta večeras, od svih prisutnih zatražio minutu šutnje.


Svega nekoliko sati nakon terorističkog napada u Nici zbila su se još dva događaja koji su dodatno pogoršala već itekako visoke tenzije.


Muškarac oboružan nožem je u Avignonu u Provansi pokušao na cesti napasti policijske djelatnike, prenosi Europe 1. Napadač je vikao »Allah Akbar« i prijetio policajcima koji su reagirali otvaranjem vatre, te ga ubili na mjestu. Incident se zbio i u Džedi, drugom po veličini gradu i najvećoj luki Saudijske Arabije, gdje je nožem napadnut stražar francuskog konzulata. Prema prvim saznanjima, nije u životnoj opasnosti.