Uhićen Julian Assange: Ekvador je povukao azil, osnivač Wikileaksa je u rukama policije

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Policija je informaciju o njegovom uhićenju potvrdila putem društvene mreže Twitter. Do uhićenja je došlo nakon što je Ekvador povukao azil, koji je štitio Assangea.  Jedan od osnivača Wikileaksa Julian Assange uhićen je danas u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, u kojem se nalazi od lipnja 2012.


Assange se tamo sakrio u strahu da ne bude izručen Sjedinjenim američkim državama, gdje bi mu mogli suditi zbog objave povjerljivih dokumenata.


Policija je informaciju o njegovom uhićenju potvrdila putem društvene mreže Twitter. Do uhićenja je došlo nakon što je Ekvador povukao azil, koji je štitio Assangea.  
– Assange je uhićen danas u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Trenutno se nalazi u policijskoj postaji u Londonu gdje će ostati dok ne bude izveden pred sud, što će se dogoditi tijekom dana, navela je policija.


Na Facebook stranici Wikileaksa, uz hashtag #ProtectJulian, objavili su Assangeovu fotografiju i napisali: Ovaj čovjek je nečiji sin, otac, brat. Dobio je tucet novinarskih nagrada. Nobiniran je za Nobelovu nagradu svakle godine od 2010. Moćni igrači, uključujući CIA-e, angažirani su u sofisticiranom nastojanju da ga dehumaniziraju, delegitimiziraju i zatvore.   


POGLEDAJTE VIDEO


foto: screenshot


foto: screenshot