Džihadistička organizacija

Ubijeno 12 radnika na naftnom polju u Siriji, napad se pripisuje IS-u

Portal Novi list, Hina

Naftna polja al-Taym snimljena 2016. nakon što je sirijski režim s njih protjerao IS / Foto Screenshot Twitter

Naftna polja al-Taym snimljena 2016. nakon što je sirijski režim s njih protjerao IS / Foto Screenshot Twitter

U Siriji su održani prosvjedi protiv mogućeg zbližavanja Turske i sirijskog režima Bašara al-AsadaDvanaest radnika na naftnom polju pod kontrolom režima na istoku Sirije ubijeno je u petak u napadu koji se pripisuje skupini Islamskoj državi (IS), što je najnoviji napad džihadističke organizacije u toj zemlji u kojoj su održani prosvjedi protiv mogućeg zbližavanja Ankare i Damaska.


Na meti jutrošnjeg napada koji su, tvrdi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), izvele IS-ove “ćelije”, bili su autobusi koji su prevozili radnike s naftnog polja al-Taym, na zapadu pokrajine Deir Az Zora, pustinjskog područja, gdje su se džihadisti učvrstili pošto su 2019. bili protjerani iz svih svojih baza u Siriji.


“Naprave su eksplodirale dok su autobusi prolazili, a zatim su džihadisti zapucali na njih”, rekao je ravnatelj Opservatorija Rami Abdel Rahman. Dvanaest sirijskih radnika je ubijeno.


Džihadisti se sklonili u pustinji
Državna sirijska novinska agencija SANA također je izvijestila o “terorističkom napadu”.


Velik broj džihadista sklonio se u badiji (pustinji) koja se prostire od središnje sirijske pokrajine Homsa, preko pokrajine Deir Az Zora do istočne granice s Irakom.


IS je od početka prosinca zaredao s napadima u badiji, ciljajući većinom na snage režima i na s njima povezane proiranske skupine, pri čemu je poginulo 37 boraca, navodi SOHR.


Sirija je raskomadana u ratu koji je počeo 2011. Režim Bašara al Asada oslobodio je većinu teritorija, ali snage sirijskih Kurda, perjanica borbe protiv IS-a, kontroliraju velika područja na sjeveru i na sjeveroistoku zemlje.


Kurdima u borbi s IS-om pomaže antidžihadistička međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama koje su rasporedile vojnike na sjeveru Sirije.


Unatoč pretrpljenim porazima i napadima Kurda i koalicije, IS uspijeva izvoditi napade.


Prosvjedi protiv sirijsko-turskog sastanka


Nekoliko svjetskih sila je umiješano u rat u Siriji, gdje je od 2011. izginulo gotovo pola milijuna ljudi.


Rusija, saveznik Asadova režima kojemu vojno pomaže, bila je u srijedu domaćin sastanka sirijskog i turskog ministra obrane, nakon zahladnjenja odnosa dviju zemalja 2011.


Rusija zajedno s Iranom podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska milicije koje se bore protiv njega.


Nakon više od 11 godina rata, al-Asad kontrolira oko dvije trećine zemlje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je Asada nazvao “ubojicom”, nedavno je rekao da bi se s njime želio sastati.


Turska kontrolira područja na sjeveru Sirije i želi ih proširiti u široku pograničnu tampon zonu.


Analitičari ocjenjuju da Moskva ima presudnu ulogu u približavanju Damaska i Ankare koji imaju zajedničkog “neprijatelja”, kurdske borce.


U petak su stotine Sirijaca prosvjedovale u gradovima pod kontrolom pobunjenika sklonih Ankari, u al-Babu (na sjeveru) i u Idlibu (na sjeverozapadu) kako bi osudili sirijsko-turski sastanak i poručili da ne žele nikakvu “pomirbu” s režimom.


Istog dana, i Sirijsko demokratsko vijeće, političko krilo Sirijskih demokratskih snaga (FDS), kritiziralo je sastanak, pozivajući Sirijce da se “usprotive tom savezu”.


Turska je zbrinula više od 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica i Erdogan je pod pritiskom javnosti da ih vrati u domovinu pred važne izbore iduće godine.