Raketiranje u Bagdadu

Ubijen šef Iranske revolucionarne garde! ‘Poginuo je u kukavičkom američkom bombardiranju’

Hina

Reuters

Reuters



Tri rakete tipa »kaćuša« pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici.


Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u »kukavičkom američkom bombardiranju«.


Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba.




Najmanje je jedna osoba poginula a devet je ranjeno, doznaje se od policije i medicinskog izvora.


Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.


Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.


Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.


Napad je službeno potvrdio i Pentagon.


– Prema nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučujuće obrambene akcije kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu ubivši Qasema Soleimanija, šefa Iranske revolucionarne garde Corps-Quds Force. General Soleimani aktivno je razvijao planove za napad na američke diplomate i članove službi u Iraku i cijeloj regiji. Soleimani i njegova skupina odgovorni su za smrt stotina Amerikanaca i ranjavanje tisuća. On je u posljednjih nekoliko mjeseci orkestrirao napade na koalicijske baze u Iraku – uključujući i napad 27. prosinca, naveli su.