Borba protiv pandemije

U svijetu se iz sata u sat objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa: Izvanredno stanje u sve više zemalja

Hina

Reuters

Reuters

Nakon što je to u nedjelju učinilo više europskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj tako uključuju zabranu kretanja građanima do 24. ožujkaU Europi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je izvanredno stanje, dok je pak u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj.


Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.


Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati »potencijalno trajan« utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.


Mjere koje će Južnoafrička Afrika između ostalih poduzeti tako uključuju zabranu putovanja u i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Kine i Sjedinjenih Država, svakom stranom državljaninu koji je posjetio zemlje visokog rizika u proteklih 20 dana bit će odbijena viza, dok će Južnoafrikanci koji su posjetili te zemlje biti podvrgnuti testiranju i karanteni pri povratku kući.Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je da njegova vlada obustavlja putovanja iz bilo koje zemlje s prijavljenim slučajevima virusa COVID-19. U zemlju, koja ima tri oboljela od koronavirusa, tako će moći ući samo kenijski državljani, kao i svi stranci s važećim dozvolama boravka, pod uvjetom podvrgavanja samoizolaciji.Gana, koja zasad ima šest zaraženih, od utorka će zabraniti ulazak svakome tko je boravio u zemlji u kojoj je u proteklih 14 dana zabilježeno najmanje 200 slučajeva koronavirusa, a zabrana se neće odnositi samo na državljane Gane.

Kao i čelnici većine ostalih afričkih zemalja, i ganska predsjednica Nana Akufo-Addo objavila je da će sveučilišta i škole biti zatvoreni od ponedjeljka do daljnjeg, dok će javna okupljanja biti zabranjena četiri tjedna.


Nakon što je u subotu zabilježila prva dva slučaja zaraze, Namibija je naredila zatvaranje škola na mjesec dana, Džibuti, iako nema potvrđeni slučaj virusa COVID-19, u nedjelju je objavio da obustavlja sve međunarodne letove, dok je Tanzanija, zasad također bez oboljelih, otkazala avionske letove s Indijom.


Češka građanima ograničila kretanje


Nakon što je to u nedjelju učinilo više europskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj tako uključuju zabranu kretanja građanima do 24. ožujka, osim ako je riječ o odlasku na posao, kupnji najosnovnijih namirnica ili drugim nužnim aktivnostima.


Premijer Andrej Babiš kazao je da nove mjere na snagu stupaju od ponoći, dodajući da Vlada preporučuje da oni koji imaju mogućnost rade od kuće ili koriste godišnji odmor. Dodatne mjere su uvedene nakon što je češka vlada izdala naredbu o zatvaranju većine trgovina i restorana na najmanje 10 dana, a ostale mjere uključuju i zabranu većine međunarodnih putovanja, kao i zatvaranje škola.


I Austrija je u nedjelju uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima, pozivajući građane na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.


Ljudi bi također svoje domove trebali napuštati samo radi poslova koji se ne mogu odgoditi, kupovine neophodnih namirnica ili pomoći drugima.


Između ostalih, Slovenija je ranije u nedjelju najavila da će od utorka zatvoriti zračni prostor, Slovačka i Srbija su uvele izvanredno stanje, dok će Njemačka zatvoriti granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj.


U Gvatemali preminuo 85-godišnji muškarac


Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy u nedjelju je objavio da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid.


Osoba do subote nije pokazivala siptome bolesti, u nedjelju rano ujutro liječnici su potvrdili virus, a kasnije istog dana muškarac je umro u privatnoj bolnici.


Za razliku od Meksika, neke zemlje Srednje Amerike uvele su znatna ograničenja stanovništvu u namjeri obuzdavanja širenja virusa u regiji, pa je tako primjerice Honduras zabranio okupljanje s više od 50 ljudi.


Smrtni slučaj u Gvatemali jedan je od prvih na području Srednje Amerike, a ranije ovog tjedna o smrtnom slučaju izvijestila je i Panama.


Izvanredno stanje u Australiji


U Australiji je dosad zabilježeno gotovo 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom. Na teritoriju australskog glavnog grada Canberre, kao i u drugoj najnaseljenijoj saveznoj državi Viktoriji, u ponedjeljak je tako proglašeno izvanredno stanje, kojim se zdravstvenim dužnosnicima daju velike ovlasti u borbi protiv širenja koronavirusa, što između ostalog uključuje mogućnost izdavanja naredbi o karanteni za cijela naselja.


Za područje glavnog grada izvanredno stanje će trajati najmanje tjedan dana, a za Viktoriju jedan mjesec.


Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošlog tjedna kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dosegnuo 18. 


Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca je izvijestio da su dva nova slučaja povezana s prvim detektiranim slučajem zaraze, sedam oboljelih nedavno je doputovalo iz Europe, a tri građana Turske je nedavno boravilo u SAD-u.


Od prošle srijede, kada je zabilježila prvi slučaj zaraze, Turska je pojačala mjere za zaustavljanje širenja virusa, zatvarajući škole i fakultete, održavajući sportske događaje bez prisustva gledatelja i odgađajući zrakoplovne letove za mnoge zemlje.


Također, ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da će od ponedjeljka barovi i noćni klubovi biti zatvoreni, dok se tisuće muslimana, koji se vraćaju u Tursku s hodočašća u Saudijskoj Arabiji, iz mjera predostrožnosti smješta u karantenu.