Nove mjere

U Španjolskoj izvanredno stanje do svibnja, Katalonija zatvorena

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Od petka u ponoć otkazuju se svi kulturni događaji i izvanškolske aktivnosti učenika. Policija bi trebala kontrolirati putnike i propuštati jedino one s opravdanim razlogom i potvrdom.Katalonija je u četvrtak uvela 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska na svoj teritorij nadajući se zaustavljanju koronavirusa, a španjolska vlada je proglasila izvanredno stanje koje će trajati do 9. svibnja.


Katalonija, sjeveroistočna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, jedno je od žarišta smrtonosnog virusa u Španjolskoj.


Lokalna vlada je već uvela stroge mjere poput 15-dnevnog zatvaranja kafića i restorana, što će sada biti produženo za dodatna dva tjedna.
Od petka u ponoć otkazuju se svi kulturni događaji i izvanškolske aktivnosti učenika. Policija bi trebala kontrolirati putnike i propuštati jedino one s opravdanim razlogom i potvrdom.


“Trenutak je da se zaustave društvena događanja. Trenutak je da ostanete doma kako bismo održali samo ključne aktivnosti poput nastave u školama, trgovinu i poslove koji se ne mogu obavljati od doma”, rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragonés u obraćanju javnosti u Barceloni.


Katalonija je jedan je od najbogatijih dijelova zemlje zahavaljući razvijenom turizmu i industriji.


Tamošnja vlada je najnovije mjere objavila u trenutku dok se u španjolskom parlamentu u Madridu vodila rasprava oko ponovnog uvođenja izvanrednog stanja u Španjolskoj.


Vlada premijera Pedra Sáncheza proglasila je izvanredno stanje sve 9. svibnja i tijekom tog razdoblja će svaka od 17 autonomnih pokrajina moći uvoditi svoje restriktivne mjere.


“Svjesni smo da su stanovnici umorni nakon napora kojeg su učinili svih ovih mjeseci i zbog žrtvovanja kojeg su podnijeli. Stanovnici više ne mogu raditi stvari koje su radili prije, grliti ljude, članove svojih obitelji i prijatelje”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa tijekom obraćanja u parlamentu.


“No sada nije vrijeme za ublažaanje mjera jer su pred nama izuzetno teški tjedni i mjeseci”, dodao je.


Na Španjolsku otpada 1,1 milijun od ukupno 9,5 milijuna oboljelih u Europi. U zemlji je od ožujka preminulo 35.466 ljudi.