EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U Sloveniji već sedam dana pada broj oboljelih, ali ublažavanja mjera neće biti do travnja

Hina

Reuters

ReutersLJUBLJANA  – U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1478 novih zaraza koronavirusa,  23 pacijenata je umrlo od posljedica Covida-19, objavilo je u petak slovensko ministarstvo zdravstva, a zbog epidemiološke situacije vlasti još ne razmišljaju o ublažavanju mjera ili njihovu ukidanju.


S 4897 PCR testova je potvrđeno 1144 zaraza, pri čemu je udio pozitivnih nalaza bio 23,4 posto, a još 334 infekcije potvrđene su sa 6321 testom, što je udio pozitivnih rezultata od 5,3 posto.


Premda trend zadnjih dana pokazuje relativno smanjenje broja novih zaraza, a broj novozaraženih u zadnja 24 sata je za skoro 600 manji nego prije tjedan dana, vlada još ne razmišlja o ublažavanju mjera, s obzirom na kriterije postavljene “semaforom” za ublažavanje mjera ili njihovo ukidanje.
Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno 22941 aktivni slučaj zaraze koronavirusom, prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1465, u bolnicama je 1266 covid pacijenata, od čega 199 onih koji trebaju intenzivno liječenje.


Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, Covid-19 je do sada u Sloveniji odnio  3093 života, a vlasti vjeruju da bi s ubrzanom kampanjom cijepljenja i posljedičnom imunizacijom do većeg otvaranja i ukidanja mjera moglo doći u travnju ili svibnju.


Do sada je u Sloveniji cijepljeno 29.561 ljudi, ili oko 1,5 posto stanovništva, a gotovo u cijelosti je već cijepljeno osoblje i štićenici u domovima za starije, te dobar dio zdravstvenih djelatnika.