Korona u susjedstvu

U Sloveniji skoro 10 tisuća novozaraženih. Dvije trećine uzoraka pozitivno

Hina

Reuters

Reuters

Sa 14.714 PCR testova potvrđeno je 9.858 zaraza ili 67 posto, sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza povećan je na 8529, a 14-dnevna incidencija na 4576 slučajeva na sto tisuća stanovnika, pokazuju podaci NIZJ-a.LJUBLJANA – U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 9.858 novih zaraza koronavirusom, a  umrlo je još 11 oboljelih, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje, dok je udio pozitivnih testova najveći do sada te je pozitivnih preko dvije trećine.


Premda to nije najveći broj potvrđenih zaraza u jednom danu jer je u utorak bilo 12.286 novozaraženih, o nastavku teške epidemiološke situacije svjedoči činjenica da je na tjednoj razini porast infekcija i dalje enorman, a zabilježen je i najveći udio pozitivnih testova kojih je bilo više od dvije trećine.


Sa 14.714 PCR testova potvrđeno je 9.858 zaraza ili 67 posto, sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza povećan je na 8529, a 14-dnevna incidencija na 4576 slučajeva na sto tisuća stanovnika, pokazuju podaci NIZJ-a.
Zbog ograničenih kapaciteta za testiranje brisova ministarstvo zdravstva dogovorilo se za slanje dijela uzoraka na PCR testiranje u jedan laboratorij u južnoj Njemačkoj, a u pregovorima je i s jednom ustanovom u Beču ako se prekapacitiranost ovlaštenih laboratorija u Sloveniji bude povećavala.


Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama u Sloveniji trenutno je 599 covid pacijenata, među njima ih je 143 na intenzivnim odjelima, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je 96 tisuća.


Sa zadnjim smrtnim slučajevima broj  preminulih od početka epidemije povećao se na 5743, dok se ukupna procijepljenost populacije nije znatnije povećala i iznosi 57,2 posto onih koji su dobili barem dvije doze cjepiva.