Zastrašujuće američke brojke

U SAD-u koronavirusom zaraženo više od 25 milijuna ljudi. Predviđa se da će do 13. veljače umrijeti između 465 i 508 tisuća ljudi

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Nakon vrhunca epidemije 12. siječnja, tjedni prosjek novozaraženih počinje opadati, pokazuju podaci Covid Tracking Projecta. Broj umrlih prati sličnu krivulju.WASHINGTON – U Sjedinjenim Državama je broj zaraženih novim koronavirusom danas službeno premašio 25 milijuna od početka pandemije, nekoliko dana pošto je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden koji je borbu protiv covida-19 stavio na vrh popisa svojih prioriteta.


Sveučilište Johns Hopkins pobrojilo je u nedjelju dopodne 25.003.695 zaraženih. Više od 417.000 ljudi u zemlji umrlo je od covida-19, navodi isti izvor.


SAD je zemlja koja je najteže stradala u pandemiji u apsolutnim brojevima.
Nakon vrhunca epidemije 12. siječnja, tjedni prosjek novozaraženih počinje opadati, pokazuju podaci Covid Tracking Projecta. Broj umrlih prati sličnu krivulju.


Središte za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, sada predviđa da će do 13. veljače između 465.000 i 508.000 Amerikanaca umrijeti od covida.


U takvim okolnostima Joe Biden je borbu s pandemijom uvrstio među prioritete svog mandata.


Njegova je administracija u četvrtak objavila opširne smjernice za suzbijanje pandemije koje se oslanjaju na cijepljenje i na praćenje kontakata zaraženih.


Usto planira zatražiti od Kongresa 1900 milijarda dolara hitnog paketa pomoći gospodarstvu koji uključuju 20 milijarda za cjepivo i 50 milijarda za testove.


Demokrat se obvezao da će se u prvih sto dana njegova mandata primijeniti 100 milijuna doza cjepiva.


Zemlja polaže nadu i u odobravanje novih cjepiva u idućim tjednima, pa tako i Johnson & Johnsonova koje se daje u jednoj dozi.