Rat u Ukrajini

U ruskim zračnim udarima 87 mrtvih prošli tjedan, više od 150 trupla u Harkivu

Hina

Harkiv / Reuters

Harkiv / Reuters

"Danas smo završili radove u Desni. U Desni pod ruševinama bilo je 87 žrtava. 87 leševa", rekao je ZelenskijU ruskom zračnom napadu na grad Desnu prošloga utorka poginulo je 87 ljudi, kazao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, što je najsmrtonosniji napad ruskog zrakoplovstva na ukrajinsku vojsku do sada, a u području Harkiva pronađeno je više od 150 tijela.


Na dan napada, glasnogovornik ruske vojske rekao je da su visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile ukrajinske pričuvne snage u centru za obuku u blizini Desne, u sjevernoj ukrajinskoj oblasti Černjihiv i na jednom drugom mjestu.


Zelenskij nije precizirao jesu li žrtve napada u Desni vojne ili civilne. U blizini grada nalazi se vojarna i baza za obuku, piše Reuters.
“Danas smo završili radove u Desni. U Desni pod ruševinama bilo je 87 žrtava. 87 leševa”, rekao je Zelenskij u obraćanju putem videolinka sastanku svjetskih poslovnih lidera u Davosu.


Desna / Reuters

Desna / Reuters


Ukrajinske vlasti priopćile su prošlog tjedna da je u napadu ubijeno osam osoba


Reuters nije mogao odmah provjeriti navode ukrajinskog predsjednika.


Najmanje 52 osobe ubijene su u travnju na željezničkoj stanici u ukrajinskom gradu Kramatorsku.


Ukrajinske vlasti vjeruju da su stotine zarobljene ispod ruševina kazališta u Mariupolju nakon raketiranja u ožujku, ali nisu uspjele potvrditi broj poginulih.


150 tijela u Harkivu


Ukrajinski spasioci pronašli su više od 150 tijela u harkivskoj oblasti na 98 lokacija pod ruševinama nastalima nakon ruskog bombardiranja, objavila je španjolska novinska agencija EFE, a prenijela slovenska prenosi STA.


“Nažalost, ispod ruševina smo pronašli više od 150 tijela, a tijekom operacije naše su jedinice spasile više od 250 osoba”, kazao je Anatolij Torjanik, zamjenik šefa državne službe za hitne slučajeva u Harkivu.


Tri vojna inženjera i dva spasioca poginula su prilikom izvršavanja dužnosti.