Velika Britanija

U ovoj zemlji bi zabranili mobitele mlađima od 16: Odgajamo ovisnike, moramo reagirati hitno

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Jessica Lewis 🦋 thepaintedsquare/Pexels

Ilustracija / Foto Jessica Lewis 🦋 thepaintedsquare/Pexels

Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo, ističe se u izvješću britanskih parlamentaracaSljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvješću odbora donjeg doma britanskog parlamenta.


Odbor za obrazovanje donjeg doma smatra da su potrebne strože smjernice o mobitelima u školama i o tome kako upravljati vremenom koje djeca provode pred ekranom kod kuće kako bi ih se bolje zaštitilo.


U izvješću se argumentira da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju.
Ranije ove godine, ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva izdalo je upute ravnateljima o tome kako zabraniti korištenje telefona ne samo tijekom nastave, već i tijekom odmora i ručka, te je predložilo dozvolu zaposlenicima da pretražuju učenike i njihove torbe u potrazi za mobitelima ako je to potrebno.


Odbor za obrazovanje kaže da to nije dovoljno.


U izvješću se navodi da bi se sljedeća vlada trebala posavjetovati o podizanju dobi za „digitalni pristanak“ s 13 na 16 godina te da bi trebala razmotriti potpunu zabranu pametnih telefona za mlađe od 16 godina, kao i potpunu zakonsku zabranu mobitela u školama.


Pritom su se pozvali na porast vremena koje djeca troše na korištenje mobitela te pred zaslonom što dovodi do ovisničkog ponašanja.


Navodi se da je između 2020. i 2022. došlo do povećanja vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, dok četvrtina kaže da koristi uređaje na ovisnički način.


“Pretjerano korištenje zaslona i pametnih telefona ima jasan negativan učinak na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih”, rekao je predsjednik odbora Robin Walker.


“Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo”, dodao je.


Međutim, aktivist za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly počinila samoubojstvo nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima “prouzročila više štete nego koristi” i da bi “kaznila djecu za neuspjehe tehnoloških kompanija da ih zaštite.”