ALARMANTNO

U New Yorku sve više mrtvih i zaraženih, Trump ne sluša apele, brine o gospodarstvu i otvara tržište

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Ne možemo dopustiti da lijek bude razorniji od problema", izjavio je Trump u ponedjeljak dok  je Senat još vijećao ne mogavši se dogovoriti o mjerama za poticanje gospodarskog oporavkaNEW YORK – Vlasti New Yorka, američkog epicentra koronavirusa, pozvale su predsjednika Donalda Trumpa da proglasi obvezu izolacije za cijelu naciju, ali on je u ponedjeljak najavio “vrlo skoro” otvaranje poslovnih tržišta.


Sa svojih 8,6 milijuna stanovnika, prva američka metropola i gospodarska prijestolnica Sjedinjenih Država, New York je u ponedjeljak imao 12.000 zaraženih, a što je trećina ukupnog broja u SAD-u. New York je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli bolesti Covid-19.


Zbog takve sve dramatičnije situacije, napetost raste u New Yorku, inače simbolu hiperaktivnosti. Ulice su nevjerojatno puste otkako su od nedjelje na snazi novi propisi: posluju samo prodavaonice hranom, ljekarne i telekom operatori, a ostali su primorani biti u kućama iako zasad nisu predviđene sankcije za kršitelje.
“Takve mjere izolacije koje su donijeli New York i država Kalifornija, moraju biti proglašene” na čitavu prostoru SAD-a, rekao je njujorški gradonačelnik Bill De Blasio. “Moraju se prihvatiti te ekstremne mjere”, rekao je.


Gotovo trećina Amerikanaca živi sada u izolaciji. Države Washington, Michigan i Novi Meksiko zadnje su u nizu koje su naredile stanovništvu da ostane u svojim domovima, a guverner Kalifornije čak je pooštrio ograničenja.


“Nažalost, vidimo da je New York sve bliži slici kakvu ima Italija”, ocijenio je Jerome Adams, savezni dužnosnik za javno zdravstvo. Izrazio je žaljenje što stanovništvo ne poštuje ozbiljno savezne preporuke o samoizolaciji, što te mjere, objavljene prošli tjedan u trajanju 15 dana,  još nisu prisilne.


I De Blasio kao gradonačelnik i Andrew Cuomo kao guverner države New York ponovno su pozvali saveznu vladu da naredi tvrtkama proizvodnju respiratora i zaštitnih maski, kojih kronično nedostaje u SAD-u, kao uostalom i u brojnim državama širom svijeta. 


“To je nacionalna hitnost” i vlada “ima moć narediti privatnim tvrtkama, zar ne”, rekao je Cuomo.


No republikanski predsjednik Donald Trump oklijeva i unatoč činjenici da je već gotovo svaki treći Amerikanac pozvan poštovati mjeru neizlaska iz svog doma, njega zabrinjava kakav će učinak pandemija imati po američko gospodarstvo.


“Ne možemo dopustiti da lijek bude razorniji od problema”, izjavio je Trump u ponedjeljak dok  je Senat još vijećao ne mogavši se dogovoriti o mjerama za poticanje gospodarskog oporavka.


Nešto poslije u ponedjeljak, čak je izjavio da će SAD “vrlo skoro” ponovno otvoriti svoja tržišta za poslovanje, “puno ranije nego što su tri ili četiri mjeseca kako su neki sugerirali. Puno ranije”.


Samo za grad New York, gradonačelnik zahtijeva hitno slanje “stotina respiratora i stotina tisuća ili bolje milijuna maski”.


“Ako ne počnu stizati ovaj tjedan, doći ćemo do točke u kojoj ljude više nećemo moći spašavati, a mogli smo”, upozorio je De Blasio.


New York očekuje i pomoć Nacionalne garde i Inženjerije američke vojske za otvaranje dodatnih bolničkih kreveta.


Konferencijski centar Javits na Manhattanu trebao bi biti pretvoren u bolnicu kapaciteta 1.000 kreveta dok se čeka i prilagodba nekih hotela u bolnice.


Guverner Cuomo koji je u ponedjeljak osjetio Javits Center očekuje da će “biti gotov za tjedan do 10 deset dana”. Cuomo je potpisao i uredbu kojom naređuje njujorškim bolnicama da povećaju kapacitete za 50 posto, kako bi dobili 75.000 kreveta, a očekuje da ciljaju i na sto postotno povećanje.


Brod bolnica, USNS Comfort, kapaciteta 1.000 kreveta, trebao bi isploviti za New York u roku od dva tjedna, rekao je ministar obrane Mark Esper.


Njujorčani naviknuti na prometne čepove i gužve, pokušavaju prihvatiti novu stvarnost polupustih ulica, grada u kojima su stala sva gradilišta, zatvorene sve škole, uslužne djelatnosti i trgovine koje nisu prehrambene.


Gradom prometuju autobusi i žuti taksiji prevozeći zdravstvene djelatnike i djelatnike drugih hitnih službi. 


Christian Hofer (42), obiteljski čovjek s dvoje djece, teško održava mir. 


“Proživljavam čitavu lepezu emocija, od nervoze do apsurda, smijem se šaljivim videouratcima poput onoga “Naši su djedovi bili pozvani u rat, a mi smo pozvani spavašati svijet izležavajući se na kauču”.


“Sa svojim pacijentima provodim teleterapiju, to nisam još činila”, otkriva psihologinja Lauren i dodaje “Pokušavam im savjetovati da čine stvari koje ih umiruju, govorim im da nisu sami, da sam im na raspolaganju”.