Dijaspora glasa

U Mostaru se već u 7 ujutro stvorile velike gužve i redovi na biralištima

Hina, Portal Novi list

Foto Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto Denis Kapetanovic/PIXSELL

Birači su već u 7 ujutro stvorili velike redove, a još jučer je u BiH glasalo 5.700 osobaSva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju.


Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.


Propisane mjere


Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.
Na svima se, zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, glasuje uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.


Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, za glasovanje se prijavilo 539 osoba u samoizolaciji, ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).


Ogromne gužve u Mostaru


U 42 zemlje u inozemstvu glasuje se drugi dan, u Mostaru je u subotu odaziv bio bolji nego prije četiri godine.


Birači su već u 7 ujutro stvorili redove koji su se protezali na stotinjak metara.


Još jučer je u BiH glasalo više od 5.000 birača.


“Izbori su počeli jučer u 23 sata u Australiji, sada su već zatvorena biračka mjesta u cijelom svijetu. Imamo podatke za Mostar, izašlo je 5700 osoba, što ukazuje na trend da će izlaznost biti veća nego 2016. godine”, rekla je jučer potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.


Ipak, treba istaknuti da neovisno o odazivu, ‘dijaspora’ to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, imaju pravo izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor.


U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.


U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.