Epidemija ne jenjava

U Italiji veliki porast umrlih od koronavirusa. Slovenija zatvara granicu, pozvala građane kući

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Slovenija je u utorak odlučila zatvoriti granicu s Italijom za putnički promet unatoč proglašenoj karanteni u toj državiRIM Broj umrlih od koronavirusa u Italiji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631 što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je stožer civilne zaštite.


Na intenzivnoj njezi je njih 877, 144 više nego jučer, pokazuju najnoviji podaci.


Epidemijom je najpogođenija sjeverna Italija, s 5791 slučajeva u Lombardiji, 1533 u Emiliji-Romagni i 856 u Venetu.
U Laciju je broj zaraženih porastao sa 102 u ponedjeljak na 116 u utorak.


Od onih koji su bili zaraženi, u utorak se oporavilo njih 1004 u usporedbi sa 724 dan ranije.


Slovenija zatvara granicu s Italijom


Slovenija je u utorak odlučila zatvoriti granicu s Italijom za putnički promet unatoč proglašenoj karanteni u toj državi, objavio je premijer Marjan Šarec.


Slovenija se na taj potez odlučila nakon što je isto učinila susjedna Austrija i u skladu s dogovorom EU-a o zajedničkom i proporcionalnom djelovanju za sprječavanje širenja infekcije koronavirusa, rekao je Šarec na Twitteru.


“Italija je proglasila karantenu, ali se ljudi toga ne pridržavaju, zato smo morali djelovati”, rekao je premijer novinarima.


Slovenska vlada je u priopćenju navela da će se granica za putnički promet, uključujući željeznički, zatvoriti čim se za to ispune “tehnički i administrativni” uvjeti.Kako javljaju slovenski mediji, ministarstvo vanjskih poslova također je preporučilo Slovencima da osim u nuždi ne putuju u Italiju, a onima koji su u Italiji da se vrate.


Prema posljednjim podacima, u Sloveniji su potvrđena 34 slučaja zaraze koronavirusom. Dijelom se radi o uvezenim slučajevima, a dijelom o sekundarnom prijenosu do kojega je došlo u Sloveniji.


Prije odluke o zatvaranju granice s Italijom, vlada je u ponedjeljak najavila da će policija i medicinsko osoblje kontrolirati putnike iz Italije na graničnim prijelazima.


Također je uvela zabranu ulaska u zemlju putnicima koji zrakoplovima stižu iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, no to se ne odnosi na prijevoz pošte i tereta.


Europske države postrožile mjere


Europske države u utorak su postrožile mjere protiv širenja koronavirusa zabranama putovanja, zatvaranjem škola i odgodama javnih događanja.Austrija je zabranila dolaske iz Italije te je upozorila svoje državljane da ne putuju u tu susjednu državu koja je u potpunosti stavljena u karantenu kako bi pokušala usporiti širenje virusa Covid-19.


Srbijanska vlada također je zabranila dolaske iz Italije, kao i iz dijelova Kine, Južne Koreje, Irske i Švicarske.


Putovanja iz i u Italiju zabranila je i Malta.Borbi protiv širenja virusa pridružile su se i aviokompanije. British Airways je otkazao sve letove s Italijom u kojoj je dosad preminulo više od 460 ljudi.


Danska je objavila kako će zrakoplovima koji lete iz pogođenih područja biti zabranjeno sletjeti, a Austrian Airlines je prekinuo linije prema Veneciji, Milanu i Bologni.


Njemačka Lufthansa već je otkazala tisuće letova, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje odgodu putovanja u Italiju.