Pandemija

U BiH u nedjelju manje zaraženih od koronavirusa, umrlo 13 osoba

Hina

Reuters

Reuters

Prema podacima ministarstva civilnih poslova BiH u nedjelju je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena kod 1415 osobBroj novozaraženih kotonavirusom u BiH u nedjelju je za četvrtinu manji nego dan ranije, ali skoro jednako toliko je bilo i manje testiranih osoba tijekom vikenda, dok je preminulo 13 pacijenata, izvijestile su zdravstvene vlasti koje upozoravaju na porast broja oboljelih od Covid-19.


Prema podacima ministarstva civilnih poslova BiH u nedjelju je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena kod 1415 osoba, od čega je 829 pozitivnih bilo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj potvrđen je kod 582 osobe, a u Brčko Distriktu je još petero novozaraženih.


Najviše pojedinačno novozaraženih je u Sarajevu, njih 250. U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe u Federaciji BiH, te još devet  u Republici Srpskoj.
Od pojave prvoga slučaja zaraze u BiH je do nedjelje registrirano ukupno 51.505 oboljelih.


Zbog porasta broja oboljelih i hospitaliziranih od koronavirusa dramatično upozorenje u nedjelju su objavili iz Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske koji su pozvali stanovništvo da poštuju epidemiološke preporuke.


“Ukoliko se ovakav trend prijma pacijenata nastavi, ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudski resursi neće moći spriječiti katastrofu velikih razmjera“, navodi se u apelu ove zdravstvene ustanove koja poziva građane na držanje distance, nošenje zaštitinih maski te dezinfekciju prostora i higijenu ruku kako bi se širenje virusa zaustavilo.