NAJTEŽE JE U SARAJEVU

U BiH se provodi malo testiranja, ali je svaki četvrti pozitivan

Hina

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih na području Sarajeva gdje je u protela 24 sata zaraza potvrđena kod 94 osobe, a umrla su tri stanovnika glavnog grada BiH koja su bila zaraženaSARAJEVO – U Bosni i Hercegovini u petak su potvrđena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata 9 je osoba preminulo, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.


U bolnicama u Federaciji BiH testirano je 759 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 198 slučajeva.


Pojedinačno je najveći broj novozaraženih na području Sarajeva gdje je u protela 24 sata zaraza potvrđena kod 94 osobe, a umrla su tri stanovnika glavnog grada BiH koja su bila zaražena.
U Republici Srpskoj testirana su 292 uzorka od kojih su 84 bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Tamo je najviše novozaraženih na Palama i u Banjoj Luci gdje je bilo 16 odnosno 15 novih slučajeva. U tom su entitetu prijavljena i četiri smrtna slučaja povezana sa zarazom koronavirusom.


Ukupni broj osoba u BiH kod kojih je od početka epidemije potvrđena zaraza koronavirusom sada je veći od 13.500, a 392 zaražene osobe su umrle.


Zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju kako je stanje teško no medicinske ustanove za sada uspijevaju odgovoriti izazovima.


“Stanje je dosta teško ali ga još uvijek kontroliramo. Potrebno je uraditi i dodatne napore da bi se stanje stabiliziralo većim i jačim angažiranjem inspekcija kao i ministarstava unutarnjih poslova”, kazao je u petak pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez nakon sastanka s entitetskim premijerom Fadilom Novalićem.