EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U BiH rekordnih 1555 novozaraženih, umrla čak 21 osoba

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Od ponedjeljka su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske. Još 21 zaražena osoba je s područja distrikta BrčkoSARAJEVO – U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno rekordnih više od tisuću i pol novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 zaražena osoba umrla je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.


Prema zbirnim podacima ukupno je 1555 novozaraženih, što je apsolutni rekord u jednom danu u toj zemlji od izbijanja epidemije u ožujku, a rekordan je i broj umrlih tijekom 24 sata.


Od ponedjeljka su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske. Još 21 zaražena osoba je s područja distrikta Brčko.
“Zabrinjavajuće je veliki postotatak zaraženih među testiranima”, kazao je u utorak novinarima ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković opisujući epidemiološko stanje u tom entitetu kao krajnje ozbiljno.


Najveći gradovi i dalje su najznačajniji izvori širenja zaraze. U Sarajevu je od ponedjeljka potvrđeno 200 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a samo u tom gradu preminulo je sedam zaraženih osoba. U Banjoj Luci zaraza je potvrđena kod još 172 osobe, a u Mostaru kod 86.


Sve veći broj bolnica u BiH suočava se s problemom ogromnog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem.


Županijska bolnica u Zenici u utorak je tako izvijestila kako je gotovo stotinu njihovih liječnika te medicinskih sestara i tehničara pozitivno na koronavirus.


Kizni stožer Federacije BiH naložio je svim bolničkim ustanovama da od utorka prijeđu na tzv. hladni pogon, odnosno da obavljaju samo najnužnije zahvate i tretmane, a da trećinu svojih kapaciteta odmah prenamijene za smještaj osoba oboljelih od COVID-a.