Stupile na snagu

U Bavarskoj postrožene mjere protiv covida, u restorane samo cijepljeni, preboljeli i s PCR testom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U regijama gdje je broj novih zaraza i pacijenata na odjelima intenzivne njege posebice visok, primjenjuju se čak i stroža pravilaStrože mjere protiv koronavirusa stupile su na snagu u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj u nedjelju, dok raste broj zaraženih i povećava se stopa popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi.


Samo oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid i oni s negativnim PCR testom sada će imati pristup javnim mjestima u zatvorenom prostoru poput restorana. Brzi antigenski test više nije dovoljan.


Na većini mjesta sada se traže učinkovitije FFP2 maske.
U regijama gdje je broj novih zaraza i pacijenata na odjelima intenzivne njege posebice visok, primjenjuju se čak i stroža pravila.


Gledajući isključivo prosječne brojeve zaraženih, Bavarska je treća najteže pogođena država nakon Saske i Tiringije, a brojevi brzo rastu.


Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti objavio je sedmodnevnu stopu incidencije u cijeloj zemlji – broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana – koja je sada 183,7.


U Saskoj je bila 415,8, u Tiringiji 406, a u Bavarskoj 284.


No, situacija na odjelima intenzivne njege je odlučujući čimbenik za pooštravanje mjera u Bavarskoj. U subotu su 552 pacijenta oboljela od covida-19 bila na intenzivnoj njezi.