Uništeni domovi

TUŽNI VIDEO Sirote se ptičice vratile kući, a lokalne vlasti im mrežom onemogućile pristup gnijezdima

Portal Novilist.hr

FOTO/Twitter screenshot

FOTO/Twitter screenshot

Ptice pjeskari su letjele više od 8 tisuća kilometara od Afrike do litica Norfolka da bi svoja gnijezda pronašla prekrivena mrežom. Ptice pjeskari su letjele više od 8 tisuća kilometara od Afrike do litica Norfolka da bi svoja gnijezda pronašla prekrivena mrežom. Na dugačkom putu se nerijetko dogodi da mnoge ptice nažalost uginu od žeđi i iscrpljenosti prije nego stignu do britanske obale. Tamo se zatim gnijezde da bi u proljeće odgojile svoje mlade.


Stručnjaci za prirodu kažu da je od vitalne važnosti štititi njihova gnijezda da bi populacije ptica i dalje Englesku mogle nazivati domom, prenosi MSN.


Videozapisi koje su objavili promatrači ptica pokazuju da ptice sjede na mrežama i bezuspješno kljucaju, pokušavajući se vratiti u kutke i kućice koje smatraju domom. Mreža je postavljena na stijeni Bacton od strane vijeća North Norfolk da bi zaustavila gniježđenje životinja i spriječila eroziju litica.
Međutim, RSPB je označio mrežu “srceparajućom” i pozvao vijeće na uklanjanje da bi ptice imale mjesto za sklonište. Organizacija je tweetala: “Srceparajuće je vidjeti da NortNorfolkDC nije prihvatio naše originalne savjete (i njihovih izvođača) i umjesto toga postavio kilometarsku mrežu na stijene. Sada je na NNDC-u da učini pravu stvar za naše ptice #NetsDownForNature “.


RSPB je dodao da su izvođači preporučili finu mrežu koja ne bi zarobila ptice ili ometala pristup njihovim gnijezdima. Glasnogovornik kaže: “U nastojanju da se smanji ometanje gniježđenja pjeskara u Bactonu, podržali smo preporuku izvođača da vijeće koristi finu mrežicu od geotekstila, u kojoj ptice ne mogu biti zarobljene, na malom djelu litice.”


“Ovo je bilo potrebno da se zatvori mali broj jazbina koje su potencijalno mogle biti ugušene nedavno nanijetim pijeskom. Vjerujemo da je radnja trebala biti poduzeta kao posljednji izbor i samo za slučaj da su dostupna susjedna mjesta blizu originalnih jazbina“, prenosi MSN. Lokalni vijećnik Norman Lamb izrazio je zabrinutost zbog videa i izjavio da planira sastanak s vijećem. Bob Carter je na svom Twitteru također objavio nezadovoljstvo. „Vrativši se na svoja mjesta za gnijezda, ptice su otkrile da su litice pokrivene mrežom. Vidio sam na desetke ptica koje pokušavaju ući u svoje tunele, neuspješno, konstantno pokušavajući. Zašto je ova akcija bila potrebna?“Glasnogovornik vijeća poručuje da je projekt bio vrlo kompleksan. „Dizajniran je da zaštiti stotine domova u Bactonu i Walcottu, kao i kritičnu infrastrukturu plinskog terminala. Podnesen je na potpunu procjenu utjecaja na okoliš, dobivene su planske dozvole te pomorske licence. Razumijemo da RSPB izražava zabrinutost oko trenutne mreže, te se planiramo sastati s njima i izvođačima“, prenosi MSN.Organizacija je napravila i peticiju koju planiraju poslati britanskom Parlamentu. Potrebno im je ukupno 100,000 potpisa, a za sada su prikupili gotovo polovicu.