'Prijetili im ubojstvom'

Tužiteljstvo u Pančevu traži tri godine zatvora za napadače na hrvatske državljane

Hina

Foto iStock

Foto iStock

„Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi“, ocijenio je DSHVTužiteljstvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četvorice mladića koji su u travnju po nacionalnoj osnovi vrijeđali i fizički nasrnuli na četvero hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocjenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je u petak tjednik „Hrvatska riječ“.


Četvero mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. travnja u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom.


U društvu građana Hrvatske bila su i dvojica državljana Srbije koji su također zadobili lakše tjelesne ozljede.
Kako je prenio pančevački informativni portal „013info“ okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršitelji „kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina“.


Tužiteljstvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kaznenog postupka.


„Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi“, ocijenio je DSHV.


Dodao je da bi poštena i brza presuda bila „korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava“.


Zbog incidenta u travnju je reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije, te da očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja.


Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti.