Počivaj u miru, Dumbo

Tuga, žalost i ljudska okrutnost: Preminuo slonić kojeg su tjerali da pleše, sirotoj životinji su popucale noge

Portal Novilist.hr

FOTO/Moving Animals, Instagram

FOTO/Moving Animals, Instagram

Strani su mediji ranije ove godine pisali o bebi - slonu, koja je dobila nadimak „Dumbo“. Sirota je životinja bila prisiljena plesati za turiste u Tajlandu.Dobrotvorna udruga „Moving Animals“ je dijelila snimke i fotografije „Dumba“ koji je bio prisiljen plesati na „rave“ i „svirati“ glazbene instrumente, u zoološkom vrtu u Pukhetu.


Udruga je napravila peticiju da se slon spasi i smjesti u obližnje sklonište za životinje. Peticija je brzo prikupila više od 200 tisuća potpisa.


Nažalost, bilo je prekasno.


Iz „Moving Animals“ objavljuju da su noge nesretne životinje toliko oslabile od „plesanja“, da su postale užasno krhke i kosti su jednostavno popucale, a tjedan dana kasnije, „Dumbo“ je preminuo.
Suosnivačica udruge Amy Jones, kaže: „Ovo je tragičan i užasan kraj Dumbovog srceparajućeg i kratkog života. Njegovo je mršavo tijelo bilo dokaz da mu nije dobro, da je patio od pothranjenosti i iscrpljenosti. I opet, zoološki nije napravio ništa, dok nije primio međunarodne kritike.“, kaže Jones.


„Pod njihovom brigom, ova beba slon je slomila obje stražnje noge, a zoološki to nije niti shvatio tri dana. Ne mogu niti zamisliti koliko je Dumbo patio tijekom tog perioda. Činjenica da je Dumbo uginuo pod tzv. ‘brigom’ zoološkog, dokazuje koliko su životinje u zatočeništvu zanemarene.“, dodaje Jones.


Veterinar koji je pregledao slonića, za Phuket News kaže da je životinja bila ozlijeđena uslijed „strašne nesreće“ nakon što su njegove „prednje noge zapele u blatu, a stražnjim se nogama držao na zemlji“.


„prvo se pokušao podignuti desnom stražnjom nogom, ali kost je bila pretanka i jednostavno je puknula. Zatim se pokušao izbaviti iz blata s desnom stražnjom nogom, ali i ona je popucala.“, objašnjava veterinarka, a prenosi LADBible.


Osoblje zoološkog vrta je slonića izvuklo iz blata, ali nisu znali da su mu noge polomljene. Prvo ga je liječio veterinar iz zoološkog, a kasnije je odveden u bolnicu.Kada je došao u bolnicu, veterinarka kaže da je bio vrlo slabo. Tad su otkrili situaciju na njegovim stražnjim nogama i započeli liječenje. Nažalost, bilo je prekasno i sirota je životinja uginula tri dana kasnije.


Jones iz udruge dodaje: „Nadamo se da je Dumbo sada na boljem mjestu gdje je našao mir koji mu je tako okrutno onemogućen u životu. Nadamo se i da će njegova tragična priča dovesti do toga da tajlandske vlasti napokon zaustave ove prastare životinjske nastupe.“Udruga objašnjava i da zoološki nije prekršio nikakav zakon u državi. Ukoliko šefovi žele, mogu uzeti novu bebu slona.


Pichai (menadžer spomenutog zoološkog) poručuje da je tužan zbog smrti bebe slona. „Nitko ne želi izgubiti nešto što vole. Napravili smo najbolje što smo mogli da ga zaštitimo“, prenosi LADBible.