Sporna gradnja

Trumpova pobjeda: Vrhovni sud odbio zaustaviti gradnju zida na granici s Meksikom

Hina

Donald Trump / REUTERS

Donald Trump / REUTERS

Za odbacivanje zahtjeva glasalo je pet konzervativaca, koji imaju većinu u Vrhovnom sudu, dok su četiri liberala glasala za prihvaćanje zahtjeva o sprječavanju izgradnje zida.Američki vrhovni sud odbio je u petak zahtjev dviju skupina da se spriječi izgradnja zida duž američko-meksičke granice koju je obećao predsjednik Donald Trump, a koja se financira s 2,5 milijardi dolara koje je Pentagonu odobrio Kongres.


Sud je odbacio zahtjev skupina Sierra Club i Southern Border Communities Coalition s pet glasova prema četiri. Za odbacivanje zahtjeva glasalo je pet konzervativaca, koji imaju većinu u Vrhovnom sudu, dok su četiri liberala glasala za prihvaćanje zahtjeva o sprječavanju izgradnje zida.


Sud je prošle godine u srpnju dopustio alociranje sredstava za izgradnju, odobrivši hitan zahtjev Trumpove administracije.
Administracija je otada novac uložila u izgradnju ograda, cesta i rasvjete lokacija duž granice koja su identificirana kao koridori za krijumčarenje droge, navela je vlada u sudskoj dokumentaciji. Dvije su skupine željele da sud spriječi izgradnju prije nego što bude dovršen sudski proces.


Sierra Club je skupina za zaštitu okoliša, a Southern Border Communities Coalition zastupa ljude koji žive na pograničnim područjima. Skupine su ustvrdile da su se od prethodne presude suda do danas promijenile okolnosti.