Trumpov savjetnik poručio: SAD će s oduševljenjem podržati Britaniju u slučaju Brexita bez sporazuma

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson želi s Europskom unijom ponovno pregovarati o uvjetima britanskog izlaska prije roka, 31. listopada, ali EU tvrdi da se time neće promijeniti dio sporazuma za koji Johnson kaže da se mora mijenjati.LONDON – SAD će oduševljeno podržati Brexit bez sporazuma ako tako odluči britanska vlada, rekao je danas američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.


Britanski premijer Boris Johnson želi s Europskom unijom ponovno pregovarati o uvjetima britanskog izlaska prije roka, 31. listopada, ali EU tvrdi da se time neće promijeniti dio sporazuma za koji Johnson kaže da se mora mijenjati.


Britanija se suočava s izlaskom bez službenog prijelaznog razdoblja ili zakonskog sporazuma koji pokriva trgovinska, podatkovna i granična pitanja.
“Ako tako odluči britanska vlada, mi ćemo ju s oduševljenjem podržati”, rekao je Bolton.


Također je rekao da će SAD i Britanija ispregovarati trgovinske sporazume po sektorskim područjima, ostavljajući za kasnije dogovore o problematičnijim područjima u trgovinskim odnosima.


Bolton je poručio kako je krajnji cilj sveobuhvatni trgovinski sporazum, ali ističe kako bi financijske usluge mogle biti jedna od težih industrija za postizanje sporazuma.