Kongresnici imaju plan

Trumpa će Demokrati još jednom pokušati opozvati! Niti jedan američki predsjednik u povijesti nije se s tim suočio

Hina

Reuters

Reuters

'Impeachment' se krivo tumači kao smjena predsjednika. Taj se pojam zapravo odnosi samo na pravo Zastupničkog doma, donjeg doma Kongresa, da optuži predsjednika za "teško kazneno djelo ili prekršaj", slično podizanju optužnice u kaznenom postupku.WASHINGTON – Demokrati u Kongresu planiraju u ponedjeljak predstaviti optužbe za drugi pokušaj opoziva predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pristaše, potaknuti predsjednikovim neutemeljenim optužbama o izbornoj prevari i pozivom da krenu na Kapitol nasilno upali u američki parlament.


Slijedi objašnjenje kako bi mogao izgledati drugi pokušaj Trumpova opoziva.


Može li se protiv Trumpa pokrenuti još jedan opoziv?
Može. Nijedan predsjednik nije se dvaput suočio s tim postupkom, ali pravni stručnjaci tvrde da Kongres prema ustavu to može učiniti.


Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa opozvati u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegova sina Huntera Bidena. Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.


Kako izgleda postupak opoziva?


‘Impeachment’ se krivo tumači kao smjena predsjednika. Taj se pojam zapravo odnosi samo na pravo Zastupničkog doma, donjeg doma Kongresa, da optuži predsjednika za “teško kazneno djelo ili prekršaj”, slično podizanju optužnice u kaznenom postupku.


Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa koji provodi suđenje.  Prema ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No, obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati.


Pravni stručnjaci tumače kako taj niži standard znači da demokrati, koji će kasnije u siječnju preuzeti kontrolu nad Senatom, imaju realne šanse da zabrane Trumpu da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. o čemu je Trump razmišljao.


Biden misli da o Trumpu treba odlučivati Kongres

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden prepustio je Kongresu odgovornost za pokretanje postupka opoziva Donalda Trumpa dvanaest dana prije kraja njegova mandata. Biden će dužnost preuzeti 20. siječnja. “Usredotočit ćemo se na naš posao a Kongres može odlučiti kako će postupiti” s Donaldom Trumpom, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Wilmingtonu, u Delawareu. Ocijenio je da je njegov prethodnik “nesposoban” da upravlja zemljom.


Biden je u obraćanju iz svoje izborne jedinice rekao da je zadovoljan zbog toga što Donald Trump neće doći na svečanost polaganje prisege 20. siječnja. “To je dobro”, rekao je demokrat i dodao da je potpredsjednik Mike Pence “dobrodošao”.


Biden je natuknuo da nije za opoziv koji je osuđen na neuspjeh u Kongresu u tako kratkom roku, sa Senatom u kojemu republikanci imaju većinu do 20. siječnja. “Najbrži način” za odlazak Donalda Trumpa iz Bijele kuće je “prisega 20. siječnja”, rekao je Biden koji je bio u društvu buduće potpredsjednice Kamale Harris.


“O tome što će se dogoditi prije ili poslije, odlučuje Kongres. No jedva čekam da ode”, dodao je Joe Biden. “On je sramota za zemlju”, jedan od “najnesposobnijih predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država”.

No taj plan ima jedan problem, a to je da Senat o tome glasa tek nakon glasanja o osudi i smjeni predsjednika.


Paul Campos, profesor prava na sveučilištu u Coloradu, drži da Senat u konkretnom slučaju može glasati samo o budućoj diskvalifikaciji. Taj scenarij postaje još vjerojatniji bude li se suđenje proteglo iza 20. siječnja kada prestaje njegov mandat, kaže Campos.


Koliko brzo bi Trump mogao biti opozvan i smijenjen?


Stručnjaci za ‘impeachment’ smatraju da se to teoretski može dogoditi vrlo brzo, u roku od nekoliko dana, jer oba doma imaju priličnu slobodu da odrede pravila postupka. No, prema postojećim pravilima, koja se mogu promijeniti, postupak bi bilo teško završiti u manje od tjedan dana, rekao je Campos.


Većina anketiranih Amerikanaca smatra da Trumpa treba odmah smijeniti

Pedeset i sedam posto Amerikanaca smatra da predsjednika Donalda Trumpa treba odmah smijeniti, nakon što je poticao ovotjedne prosvjede koji su se pretvorili u nasilno divljanje u Kapitolu, pokazuje anketa objavljena u petak.


Anketa Reutersa/Ipsosa također je pokazala da sedam od deset birača koji su glasali za republikanskog predsjednika osuđuje ponašanje tvrdokornih Trumpovih pristaša koji su provalili u Kongres gdje su zastupnici raspravljali o potvrdi izborne pobjede demokrata Joea Bidena.


Gotovo 70 posto ispitanika reklo je da se ne slaže s Trumpovim ponašanjem uoči nemira u srijedu. Na skupu ranije toga dana, Trump je poticao tisuće svojih sljedbenika da krenu na Kapitol. Kaos u američkom parlamentu, u kojem je poginuo policajac i još četvere ljudi, osudili su i republikanci i demokrati.

Za koja bi se “teška kaznena djela i prekršaje” mogao optužiti Trump?


Frank Bowman, profesor ustavnog prava na sveučilištu Missouri, tvrdi da je Trump “otvoreno pozivao na pobunu”, odnosno na svrgavanje američke vlade.


Dodao je da bi ga se moglo optužiti i za puno općenitije djelo: nelojalnost američkom ustavu i kršenje prisege. Kongres ima diskrecijsko pravo da definira kazneno djelo i prekršaj i nije ograničen postojećim katalogom kaznenih djela.


“Temeljno kazneno djelo moglo bi biti ono protiv ustava, ono koje se odnosi na pokušaj da se obore zakoniti rezultati zakonito provedenih izbora”, istaknuo je Bowman.