Bivši predsjednik SAD-a

Trump se doista kani opet vratiti u politiku? Nakon dugo vremena se oglasio: ‘Opstanak ovisi o nama’

Hina

Reuters

Reuters

"Opstanak Amerike ovisi o našoj sposobnosti da izaberemo republikance na svim razinama, počevši od predizbora sljedeće godine", rekao je TrumpBivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u subotu je oštro napao američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija zbog postupanja s pandemijom koronavirusa, zatražio je od Kine reparacije te je osudio istragu o svojim financijama.


Govoreći u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini, na državnoj konvenciji Republikanske stranke, Trump se pridružio određenom broju republikanaca koji kritiziraju Faucija zbog zahtjeva da Amerikanci nose maske kako bi se zaštitili od virusa, i koji je bio skeptičan prema teoriji da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu u Kini.


Trump je Faucija zbog svojih čestih televizijskih nastupa nazvao “ne sjajnim liječnikom, već velikim promotorom”.
“Ali pogriješio je po gotovo svakom pitanju, a pogriješio je i prema Wuhanu i laboratoriju”, rekao je Trump.


Podrijetlo virusa i dalje je oštro osporavano i još uvijek je u fazi istrage američkih obavještajnih agencija.


Trumpovo rukovođenje pandemijom, u kojoj je gotovo 600.000 ljudi u Sjedinjenim Državama umrlo, a on sam bio zaražen, bio je čimbenik gubitka od demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom 2020. godine.


Trump je pozvao Kinu da plati odštetu od 10 bilijuna dolara Sjedinjenim Državama i svijetu, a rekao je i da bi države trebale otkazati svoj dug prema Pekingu.


Predsjednik Republikanske stranke Sjeverne Karoline Michael Whatley predstavio je Trumpa kao “našeg predsjednika”, složivši se s neutemeljenim tvrdnjama bivšeg predsjednika da su mu izbori 2020. ukradeni prevarom birača, što je Trump nazvao “zločinom stoljeća”.


Trump je rekao da je kriminalistička istraga koju je pokrenulo državno odvjetništvo u New Yorku “ultimativna ribolovna ekspedicija”, i rekao je da je to najnoviji pokušaj demokrata da ga sruše nakon dvije sage o opozivu dok je bio predsjednik.


Državna odvjetnica u New Yorku Letitia James istražuje je li Trumpova organizacija lažno prijavljivala vrijednosti imovine kako bi osigurala zajmove i ostvarila ekonomske i porezne povlastice.


Trump je obećao da će pomoći republikancima na kongresnim izborima 2022. te je odobrio Teda Budda za senatora u Sjevernoj Karolini, nakon što je Lara Trump rekla da se neće kandidirati.


Savjetnici kažu da Trump razmatra mogućnost još jedne predsjedničke kampanje.


“Opstanak Amerike ovisi o našoj sposobnosti da izaberemo republikance na svim razinama, počevši od predizbora sljedeće godine”, rekao je Trump.