Bijela kuća

Trump potpisao novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom

Hina

Reuters

Reuters

"The USMCA je najveći, najpravedniji, najuravnoteženiji i moderni trgovinski sporazum ikad postignut - nikad nije postojalo ništa slično", rekao je TrumpWASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump potpisao je revidirani trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade na ceremoniji u Bijeloj kući, prozvavši ga “ogromnim napretkom” za poljoprivredu, proizvođače i automobilsku industriju. 


“The USMCA je najveći, najpravedniji, najuravnoteženiji i moderni trgovinski sporazum ikad postignut – nikad nije postojalo ništa slično”, rekao je Trump, pozdravivši dovršetak “noćne more oko NAFTA-e”, dosadašnjeg sporazuma između triju država Sjeverne Amerike koji je na snazi bio 26 godina. 


Sporazum još treba ratificirati i kanadski parlament, dok je Meksiko to već učinio, piše Reuters. 
Ista agencija piše kako novi dogovor donosi umjerene promjene i kako će 1,2 bilijuna vrijedan trgovinski promet u Sjevernoj Americi ostati većinom netaknut.


Predviđa se kako će novi dogovor u 15 godina stvoriti 176 tisuća radnih mjesta u SAD-u, no ne i da se radna mjesta koja su prebačena u Meksiko vrate na američki teritorij.


Jedna od najvećih promjena u novom sporazumu je povećanje postotka automobilskih dijelova u vozilima koji moraju biti proizvedeni u regiji, sa 62,5 posto na 75 posto. 


Najmanje 40 do 45 posto proizvodnje mora se odvijati u područjima “visokih plaća” u kojima radnici primaju najmanje 16 dolara po satu. Cilj te mjere je usporavanje preseljenja industrije u Meksiko u kojem je radna snaga jeftinija. Na vozila koja ne zadovolje te kriterije bit će primijenjene američke carine, prenosi Reuters. 


Novim sporazumom Kanada će SAD-u omogućiti pristup na oko 3,5 posto 16 milijardi dolara vrijedno tržište mliječnih proizvoda. 


Kako bi ohrabrili meksičke radnike da osnivaju sindikate i povećaju svoje plaće, novim sporazumom se Kanadi i SAD-u omogućava da sazivaju odbore međunarodnih stručnjaka radnog prava kako bi istražili ugrožavaju li meksičke tvornice slobodu radnika da se udružuju i kolektivno pregovaraju, piše Reuters. 


Produžuje se i zaštita autorskog prava, na 70 godina od smrti autora, u skladu s američkim zakonom. U Kanadi je autorsko pravo dosad trajalo 50 godina nakon smrti.