SAD

TRUMP OSTAJE PREDSJEDNIK Senat ga na suđenju za opoziv oslobodio krivnje

Hina

Reuters

Reuters

Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, a 53 ne. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt RomneyWASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu na suđenju u Senatu za njegov opoziv, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice. 


Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice – za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa. 


Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, a 53 ne. 
Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke. 


Za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67. 


Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.