Optužuju novinare za zavjeru

Trump opet koketira s Mussolinijem. Tvitao je logo štovatelja fašističkog diktatora

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Bilo kakva zavjera vezana za bijelu nadmoć postoji samo u groznom umu novinara koji će vjerovati bilo što negativno o predsjedniku"Američki predsjednik Donald Trump podijelio je u srijedu videozapis kampanje “Keep America Great” koji sadrži logo lava koji je u prošlosti koristila fašistička skupina koja idolizira Mussolinija.


Logotip lava obojenog crvenom, bijelom i plavom bojom, usko je povezan s Lion Guard, skupinom Trumpovih sljedbenika koji na internetu prate aktivnosti koje su po njima ˝izdajničke˝ te s VDARE, nacionalističkom web stranicom koja promovira “bijelu nadmoć”, piše VICE.


Ovo nije prvi put da Trumpova administracija koketira s VDARE. Prošli tjedan je Buzzfeed izvijestio da interna izvješća Ministarstva pravosuđa povremeno uključuju veze do tekstova na VDARE.
Nedavno je stranica ukinuta s YouTubea zbog kršenja pravila platforme jer su dijelili video sadržaje koji potiču bijeli nacionalizam. Republikanska nacionalna konvencija 2016. godine također je kritizirana zbog prikazivanja tvita od strane VDARE tijekom prihvaćanja Trumpa kao predstavnika stranke na izborima.


“Predsjednik je podijelio videozapis koji je neovisno snimljen, a koji je istaknuo snage ekonomije koju su njegove politike stvorile”, rekao je Tim Murtaugh, čelnik komunikacija Trumpove kampanje putem e-maila za VICE.


“Bilo kakva zavjera vezana za bijelu nadmoć postoji samo u groznom umu novinara koji će vjerovati bilo što negativno o predsjedniku”, dodao je Murtaugh.Lion Guard sebe vidi kao “neformalnu civilnu skupinu posvećenu sigurnosti pristaša Trumpa koja prokazuje krajnje lijeve pobunjenike”, navodi se na njihovoj web stranici.


Njihov moto – „Bolje je biti lav jedan dan, nego sto godina ovca“ – izravna je referenca na poznati radijski prijenos talijanskog diktatora Benita Mussolinija. Trump je također podijelio sličnu verziju tog citata u veljači 2016. godine.