Bijela kuća

Trump nije testiran na koronavirus iako je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim zastupnicima

Hina

Reuters

ReutersAmerički predsjednik Donald Trump nije testiran na koronavirus, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak, premda su najmanje dvojica zastupnika s kojima je nedavno bio u kontaktu otišli u samoizolaciju nakon što su bili na konferenciji s osobom koja je pozitivna na virus.


»Predsjednik nije obavio test na Covid-19, jer nije imao dulji bliski kontakt s bilo kojim potvrđenim pacijentom oboljelim od Covid-19, niti je imao bilo kakve simptome. Predsjednik Trump u izvrsnu je zdravlju, a njegovi liječnici pomno ga prate«, rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.


Kako je ranije objavljeno, petorica zastupnika američkog Kongresa od ponedjeljka su u samoizolaciji, među njima i dvojica republikanaca koji su kontaktirali s Trumpom nakon izloženosti koronavirusu. Zastupnik Matt Gaetz putovao je u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One kojim se Donald Trump vraćao u Washington. Gaetz je objavio da je »11 dana ranije bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus«.
»Iako zastupnik nema simptoma, ostao je kod kuće i čekamo rezultate njegovog testa«, napisao je njegov tim na Twitteru. On će ostati u samoizolaciji preporučenih 14 dana. Drugi republikanski zastupnik Doug Collins, koji se u petak sastao s Donaldom Trumpom, rekao je u ponedjeljak da će ostati u dobrovoljnoj karanteni iako nema simptoma, jer je krajem veljače bio izložen koronavirusu.


Collins je bio iza američkog predsjednika u petak tijekom službenog posjeta Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. On se rukovao s Trumpom tijekom tog puta, navode neki