Američki predsjednik o Bliskom istoku

Trump: Nema američkih žrtava u napadima, uvest ćemo nove sankcije Iranu i tražiti uključenje NATO-a

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

On je i planirano nove teorističke napade, ali smo ga mi zaustavli. Trebali smo to odavno učiniti, rekao je Trump i dodao kako likvidacijom Sulejmanija SAD šalje snažnu poruku teroristima da ne smiju ugrožavati druge. SAD će uvesti nove sankcije Iranu ukoliko Iran ne promijeni svoje ponašanje



WASHINGTON – “Američki bi narod trebao biti zahvalan i sretan, jer niti jedan Amerikanac nije ozlijeđen u napadu, nije bilo žrtava, a naši vojnici su na sigurnom, učinjena je samo materijalna šteta.


Nije izgubljen niti jedan američki ni iranski život zbog mjera predostrožnosti i sustava ranog upozoravanja kojeg smo poduzeli”, kazao je američki predsjednik Donald Trump u svom prvom obraćanju u javnosti nakon iranskih napada na američke vojne baze.


– Nacije su tolerirale destruktivno iransko ponašanje, a Iran je jedan od najvećih zagovornika terorizma. Prošli smo tjedan poduzeli akcije kako bismo zaustavili teoriste i prema mojoj zapovjedi Američke snage su likvidirale generala Sulejmanija koji je odgovoran za neka od najvećih zlodjela, koji je trenirani terorist i pokretao je terorističke napade protiv civilnih meta, potpirivao ratove, ranio i ubio brojne vojnike, postavljao bombe koje su naudile mnogima te je orekstrirao napad na Američko velleposlanstvo.




On je i planirano nove teorističke napade, ali smo ga mi zaustavli. Trebali smo to odavno učiniti, rekao je Trump i dodao kako likvidacijom Sulejmanija SAD šalje snažnu poruku teroristima da ne smiju ugrožavati druge.


– SAD će uvesti nove sankcije Iranu ukoliko Iran ne promijeni svoje ponašanje.


Svjedočili smo napadu na Saudijsku Arabiju i obaranju američkih dronova.


Nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2013. godine dobili su 130 milijardi dolara, ali umjesto zahvale SAD-u zazivaju smrt Americi. Krenuli su u teroristički pohod koji su financirali tim novcem.


Sinoć su nas napali raketama koje je financirala prošla američka administracija. Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije i prestati podupirati teroriste, a naši saveznici moraju prepoznati ovu stvarnost, moraju se otrgnuti od ostataka ovog nuklearnog sporazuma i surađivati za novi sprozum koji će svijet pretvoriti u sigurnije mjesto.


Iran može biti velika zemlja, ali ne može biti mira i stabilnosti na Bliskom istoku ako Iran nastavi sijati mržnju, nasilje i rat. Vaša kampanja ubojstava i nasilja više se neće tolerirati.


Tražit ću od NATO-a da se još više uključi u bliskoistočni proces.


Naša je ekonomija nikada snažnija, SAD ima energetsku neovisnost i sad smo najveći proizvođač nafte i plina na svijetu, ne treba nam nafta s Bliskog istoka.


Američka vosjka je iznova izgrađena, naše snage su snažnije nego ikada prije. Imamo snažne i smrtonosne rakete, supersponične projektile, ali vojnu opremu ne moramo i ne želimo iskoristiti, poručio je Trump i uputio otvoren poziv iranskim vlastima.


– Uništenje ISIL-a je dobro za Iran, moramo raditi zajedno na ovim prioritetima.


Moja poruka Iranu je da želimo da imate budućnost prosperiteta i harmonije s nacijama svijeta. SAD jer spremna na mir sa svima koji ga žele, zaključio je američki predsjednik.