NEMIRNA AMERIKA

Trump ne odustaje od tvrdog stava, najavio slanje vojske na ulice i masovna uhićenja prosvjednika

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Liberalni guverneri i gradonačelnici moraju biti MNOGO stroži ili će se savezna vlada morati uključiti i učiniti ono što se mora učiniti, a to uključuje i korištenje neograničene moći naše vojske i mnoga uhićenja", tvitao je američki predsjednikWASHINGTON – Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da države i gradovi moraju biti “mnogo stroži” spram prosvjeda protiv policije ili će se uključiti savezna vlada, uz moguće korištenje vojske i uhićenja.


“Liberalni guverneri i gradonačelnici moraju biti MNOGO stroži ili će se savezna vlada morati uključiti i učiniti ono što se mora učiniti, a to uključuje i korištenje neograničene moći naše vojske i mnoga uhićenja”, tvitao je.


Pentagon je u subotu rekao da je svojim vojnim jedinicama zapovijedio da budu spremne u roku od četiri sata ako ih zatraži guverner Minnesote zbog nemira koji su uslijedili nakon što je bijeli policajac ubio crnog muškarca.
Tako kratak rok za potencijalno uključivanje vojske obično se uvodi u slučaju prirodnih katastrofa.


“Za sada guverner Minnesote nije zatražio podršku oružanih snaga Nacionalnoj gardi Minnesote ili policiji”, izjavio je Pentagon.


Američki državni odvjetnik William Barr rekao je u subotu da su “radikali i agitatori izvana” oteli prosvjede u američkim gradovima zbog smrti nenaoružanog crnog muškarca kojeg je policija uhitila u Minneapolisu.


“Skupine vanjskih radikala i agitatora iskorištavaju situaciju kako bi provodili vlastitu nasilnu agendu”, rekao je Barr u video izjavi.


“Savezni je zločin prijeći državne granice ili koristiti međudržavne strukture zbog iniciranja ili sudjelovanja u nasilnim prosvjedima, a mi ćemo provoditi te zakone”, dodao je.